Ponedjeljak , listopad 26. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Evo koliko su banke lani zaradile u BiH

Evo koliko su banke lani zaradile u BiH

Bankarski sektor u BiH završio je 2016. godinu sa neto profitom, odnosno čistom zaradom od 220,4 milijuna maraka, što je ogromno povećanje u odnosu na 31,6 milijuna maraka iz 2015, saopćio je Raiffeisen Research.

Od ukupno 23 banke, samo su tri poslovale sa gubitkom, a to su Addiko Mostar, Addiko Banja Luka i Pavlović banka Bijeljina.

Ostalih 20 banaka zabilježile su ukupni profit od 284,3 milijuna maraka, navodi se u izvještaju Raiffeisen Research koji prenosi poslovni portal na engleskom jeziku SeeNews.

Inače, recimo i to da je uvjerljivo najprofitabilnija banka prošle godine bila je Unicredit Mostar koja je ostvarila profit od 81,5 milijuna maraka, što je za dva milijuna maraka više nego u 2015. godini.

Slijedi Raiffeisen banka sa zaradom od 52,5 milijuna KM. Ova banka je zadržala drugu poziciju usprkos padu profita za više od 20 posto, s obzirom da je zarada banke u 2015. iznosila 67 milijuna maraka, izvještava BiznisInfo na osnovu izvještaja o poslovanju ovih banaka koji su ovog tjedna objavljeni na stranici Sarajevske burze.

Treba istaknuti da Raiffeisen banka posluje na prostoru cijele BiH, dok Unicredit ima posebnu banku u RS, Unicredit Banja Luka, koja je lani ostvarila dobit od 22,4 milijuna KM, za milijun više nego u 2015.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, u RS je lani došlo do promjene pozicija, pa je NLB banka izbila na čelo tako što je ostvarila dobit od 28 milijuna KM.

Na kraju, treba pojasniti podatak sa početka ovog teksta o tome da je dobit u 2015. iznosila 31,6 milijuna KM. Dobit bankarskog sektora zapravo je bila mnogo veća, ali je nekoliko banaka te godine zabilježilo ogromne gubitke pa je zbog toga ukupni rezultat tako skroman. Naprimjer, samo je Banka Srpske te godine imala gubitak od 90 milijuna maraka.

biznisinfo.com

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: TKO JE MOJ BLIŽNJI?

Lakše je voljeti čitavo čovječanstvo nego voljeti svoga bližnjega. Eric Hoffer   Ne biramo ih. …