Ponedjeljak , rujan 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Federacija ostaje bez mladih

Federacija ostaje bez mladih

Depopulacija i starenje stanovništva su osnovni demografski procesi ruralnih i urbanih dijelova Federacije i cijele BiH, rečeno je dana na jednoj od radionica vezanih za izradu Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027.

Prema popisu iz 2013. godine Federacija ima 2.219.220 stanovnika. Ozbiljno upozorenje za demografski opstanak Federacije predstavlja trend smanjenja broja stanovnika u selima, imajući u vidu da su sela osnovni izvor bioreprodukcije, priopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje.

U priopćenju se navodi da se osnovne promjene u strukturi stanovništva ogledaju u smanjenju broja mlade populacije 0-14 godina, smanjenju nataliteta, izraženom starenju stanovništva koje se ogleda kroz povećanje broja populacije starije od 65 godina. Dodatni problem je emigracija stanovnika u europske ili druge zemlje. Posebno zabrinjava odlazak mladih obrazovanih i stručnih ljudi u reproduktivnim godinama života.

Pored ekonomskih razloga koji utiču na iseljavanje stanovnika, sve više je prisutno nezadovoljstvo ukupnim političkim i društvenim ambijentom u kojem obični građanin ne nalazi smisao življenja. Postojeći sustav socijalne zaštite u Federaciji BiH je neefikasan i nepravičan, te je potrebna njegova sveobuhvatna reforma.

Ovakav sustav omogućava da veliki dio novčanih naknada odlazi onima kojima ne treba, a ne siromašnijim kojima je najpotrebniji, odnosno zbog neodgovarajuće politike usmjeravanja pomoć ne dopire do onih kojima je potrebna, neki su od pokazatelja.

Nakon ove kao i ostalih 12 radionica tijekom kojih će biti razrađene analize stanja u ključnim oblastima društveno-ekonomskog života Federacija BiH, odnosno predložena razvojna rješenja, slijedi organizacija bloka radionica tokom kojih će se definirati vizija Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027., strateški ciljevi i okvirni prioriteti.

Realizaciju svih radionica koje se odnose na analizu stanja podržao je Projekat podrške integralnom razvoju u BiH, zajednički projekat UNDP-a i Vlade Švicarske, navodi se u priopćenju Federalnog zavoda za programiranje.

Autor: Fena
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: KADA VAS SVI PRETEKNU…

(Matej 21,28-32) Farizeji su se naučili postavljati pitanja. Nisu navikli da netko njih bilo što …