Srijeda , siječanj 20. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Federacija se do kraja godine zadužuje za 712 milijuna maraka

Federacija se do kraja godine zadužuje za 712 milijuna maraka

Vlada FBiH u 2017. godini planirala zaduženje od 712 milijuna KM, a istovremeno ove godine vraća milijardu i 200 milijuna KM kredita i stotinu milijuna kamata

Federalna Vlada podići će u ovoj godini najmanje 712 milijuna maraka kredita, rečeno je nakon jučer održane sjednice Vlade FBiH.

Ministri i premijer usvojili su izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa održane 13.lipnja ove godine, kada su se zadužili za novih 30 milijuna maraka. Govoreći o dugu i zaduženjima zaključili su kako je iskazano veliko interesiranje bankarskog sektora za kupovinu trezorskih zapisa, što, zaključuju, govori o velikom povjerenju banaka u Vladu FBiH.

Planovi zaduženja

Kao netočne, odbacili su tvrdnje o nekontroliranom zaduživanju Vlade FBiH i uvođenju u tzv. “grčki scenarij”.

-Vlada FBiH u 2017. godini planirala zaduženje od 712 milijuna KM, a istovremeno ove godine vraća milijardu i 200 milijuna KM kredita i stotinu milijuna kamata. Sva zaduženja Federacije putem trezorskih zapisa i aukcije obveznica su kratkoročnog karaktera i isključivo su u funkciji vraćanja dugova i sva su vremenski ograničena do jedne godine, kazali su iz Vlade FBiH. Tvrde i kako njihove analize pokazuju da su u ovom mandatu ukupni dug smanjili za 50 milijuna maraka što znači da Vlada FBiH vraća više sredstava nego što se zadužuje.

-U prilog ovome govori i činjenica da prošle godine nije obavljena jedna planirana emisija trezorskih zapisa, jer za njom nije bilo potrebe, što će se vjerojatno desiti i sa aukcijom planiranom za rujan ove godine, rečeno je na jučer održanoj sjednici Vlade.

Financiranje auto industrije

Pored rasprave o dugu Vlada je donijela i niz drugih odluka a jedna od zanimljivijih je ona kojom su dali 150.000 maraka za razvoj automobilske industrije. Ova sredstva namirena su od prodaje državnih poduzeća, a dana su na raspolaganje Gospodarskoj komori Federacije za sufinanciranje projekta “Razvoj automobilske industrije FBiH” za period 2017.-2018. Novac će biti utrošen za sufinanciranje biroa u Njemačkoj i sufinanciranje rada Razvojnog ureda u Komori FBiH. Kako kažu iz Vlade cilj ovog projekta je unapređenje automobilske industrije, kroz sustavno podizanje konkurentnosti domaće privrede.

– Domaćim proizvođačima bi putem novootvorenog ureda u Njemačkoj bio omogućen stalni kontakt s tržištem i time bi bili stvoreni preduvjeti za nove poslove, a samim tim bi bile povećane investicije u nove proizvodne kapacitete, kazali su iz Vlade.

Vlada je jučer na privremeno korištenje, na period od pet godina, bez naknade, dala zemljište farme Jasenica ukupne površine 37.617 kvadratnih metara, s pripadajućim objektima, Braniteljsko-poljoprivrednoj zadruzi „Maslina“ Čitluk. Doneseno je i nekoliko kadrovskih odluka.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Što će nam prošlost, okrenimo se budućnosti!

Prošlo je 30 godina od početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, odnosno od velikosrpske agresije na …