Četvrtak , listopad 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / FENOMEN EUROPE – Iz BiH masovno bježe čak i oni koji su dobro plaćeni

FENOMEN EUROPE – Iz BiH masovno bježe čak i oni koji su dobro plaćeni

Trend odlaska građana Bosne i Hercegovine u zemlje Zapadne Europe polako poprima zabrinjavajuće razmjere i uglavnom je potaknut nezaposlenošću. Međutim, u posljednje dvije do tri godine mahom odlaze i zaposlene osobe, pa čak i one koje imaju iznadprosječna primanja za standarde u BiH, što poslodavcima već zadaje ozbiljne probleme.

Nakon što je federalni premijer Fadil Novalić, pozivajući se na podatke Federalnog zavoda za statistiku, zatim tijela Ujedinjenih naroda i analize Financial Timesa, nedavno utvrdio da „iseljavanje nema drastične razmjere kakve se predstavljaju u javnosti, kao i da su negativni trendovi nataliteta veći problem u FBiH od odlaska ljudi“, posljednji podaci sa terena govore da ova izjava i nije tako čvrstog utemeljenja.

Ne ulazeći u procjenu što je veći problem za državu, iseljavanje ili natalitet, teško je ne primijetiti da ljudi masovno odlaze iz Bosne i Hercegovine.

U posljednje vrijeme, jednosmjernu kartu za Europsku uniju kupuju i oni građani BiH koji su zaposleni, pa čak i oni koji imaju i primanja na kojima bi im mnogi Bosanci i Hercegovci pozavidjeli.

Kompaniju ZAH iz Bosanske Krupe, koja upošljava preko 100 radnika, prošle godine napustilo je nekoliko radnika, što je vlasnicima zadalo ozbiljne probleme.

“U zadnjem razdoblju osjeti se da radnici odlaze u mnogo većoj mjeri nego prije, pogotovo mladi momci. U kratkom periodu napustila nas je grupa momaka koja je kod nas radila nepunu godinu dana. No, otišli su nam i neki dugogodišnji radnici”, kaže za Klix.ba Azra Huzeirović, osobni šef u kompaniji ZAH Bosanska Krupa.

Kompanija ZAH je poznata tvrtka iz Krajine koja skoro sve proizvode izvozi na tržište Njemačke, Francuske, Španjolske, Engleske, a bave se proizvodnjom vrhova lemilica, različitih metalnih sklopova, te ukrasnih dijelova auspuha. Njihovi proizvodi zastupljeni su u elektro i automobilskoj industriji širom Europe.

“Plaće u našoj firmi su čak i iznad prosjeka u BiH, plaćamo sve obaveze po zakonu, radnici redovno imaju godišnje odmore, tako da, bar što se tiče naše firme, financije vjerojatno nisu jedini razlog zašto radnici odlaze”, ističe Huzeirović.

Izvor: Dnevnik.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Dr. Mila Alečković: Maske su jedan vid zlostavljanja djece!

Gost emisije “Intervju” bila je prof. dr. Mila Alečković, koja je do sada u svoju …