Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / Fra Jozo Zovko: TU PARTIJA NIJE SLAVNO PROŠLA

Fra Jozo Zovko: TU PARTIJA NIJE SLAVNO PROŠLA

“Međugorje je tada bilo obična seoska župa, srednje imućna, ali ugledna. Iz nje su potekli mnogi svećenici i časne sestre. Jednim dijelom bogatija nego druge župe, jer je bilo pasivnih župa, gdje nije bilo vinograda i gdje je bila daleko željeznica. Njima je bila blizu, u Šurmancima.
– Pojedine su obitelji bile bogate za naše hercegovačke pojmove, jer se u tome dijelu, gdje se mogao saditi duhan i proizvesti vino i prodati ga, moglo od toga živjeti. Tako da su oni pristojno živjeli. Ali onaj tko je bio siromah, bio je siromah. Tko je imao malu njivu, bio je siromah. To je bila obična župa, ali u kojoj partija nije slavno prošla.

Župa nije imala partijsku ćeliju… Župljani Međugorja sagradili su novu crkvu. Rijetko je koja župa imala crkvu, i to je isto bio znak ekonomske moći. Rijetko je tko imao školu u selu, kao što su imale časne sestre franjevke u Međugorju. Uz državnu školu, to je bila privatna škola, u vrijeme stare Jugoslavije. Nju su zapalili neprijatelji prije nego što ću doći u župu. Sve je to znak da su oni mogli više nego drugi – priča fra Jozo Zovko, ondašnji župnik u Međugorju.”

(Iz knjige “Međugorje – prvih sedam dana” autora Darka Pavičića)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HSP: Bh veleposlanstva su izborna tijela SDA

“U ovom poslu i procesu registracije direktno koordinira ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja …