Utorak , srpanj 14. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Francuski predsjednik Macron: ‘BiH je tempirana bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske’

Francuski predsjednik Macron: ‘BiH je tempirana bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je u četvrtak intervju za The Economist u kojem je između ostaloga kazao kako je ključna zemlja regije Bosna i Hercegovina.

Na pitanje o blokiranju europskog puta Albanije i Sjeverne Makedonije za što ga optužuju, francuski je predsjednik rekao da je ključna zemlja regije Bosna i Hercegovina. “Tempirana bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske, i koja se suočava s problemom povratka džihadista jest BiH”, rekao je Macron.

Na Macronove izjave reagirao je Zlatko Komšić, drugi bošnjački predstavnik u Predsjedništvu BiH, izabran preglasavanjem koji će u petak pozvati na razgovor francuskog veleposlanika u Sarajevu Guillaumea Roussona.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u EU, francuski predsjednik je kazao da se “polovica država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom”.

“Oni hoće da se pregovori sa Sjevernom Makedonijom. To je mala zemlja, promijenila je ime i to je zaista povijesno ostvarenje. Nikome ne predstavlja opasnost. Realnost je da, ako pregovore ne otvorimo s Albanijom, izazvat ćemo užasnu traumu cijeloj regiji. Albanske zajednice su svuda. Ako ponizite Albaniju, trajno ćete destabilizirati regiju.”

Macron je u intervjuu također otkrio kako smatra da je NATO ‘moždano mrtav’.

Izvor: narod.hr/The Economist

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Rudi Tomić: Zastupnički izbori u Republici Hrvatskoj donijeli su (ne)očekivane rezultate!

Ne obazirite se na svoje strahove, nego u nade i svoje snove. Ne razmišljajte o …