Utorak , ožujak 9. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / Gates, najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi, zagovara prelazak na sintetičko meso

Gates, najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi, zagovara prelazak na sintetičko meso

Bill Gates, američki poslovni magnat i jedna od najbogatijih osoba na svijetu, najpoznatiji kao suosnivač Microsofta objavio je novu knjigu u kojoj zagovara nove načine izbjegavanja “klimatske katastrofe”.

Gates, koji između ostaloga supredsjeda Zakladom Bill i Melinda Gates koja financira brojne međunarodne institucije i programe tvrdi kako treba eliminirati emisije stakleničkih plinova koje pokreću klimatske promjene brojnim tehnološkim inovacijama i energetskim politikama u sektorima poput proizvodnje čelika i cementa te poljoprivrede.

On tvrdi da SAD mora upeterostručiti godišnja ulaganja u čistu tehnologiju, odnosno povećati ih na 35 milijardi dolara.
Kada je riječ o poljoprivredi, prema Gatesu se nedovoljno ulaže u poboljšanje fotosinteze i poboljšanja fiksiranja dušika. Riječ o omogućavanju sjemenkama da dušik u tlu pretvaraju u spojeve koje bilje mogu biološki koristiti.

Dotičući se teme stočarstva u intervjuu za Technology Review MIT-a, Gates smatra da se ipak neće moći smanjiti proizvodnja metana kod stoke, pa će se morati prijeći na sintetiku [proteinske alternative poput biljnih pljeskavica] kada je u pitanju govedina. Gates tu navodi tri tvrtke koje pokušavaju uspjeti na tom polju: Memphis Meats, Impossible Foods i Beyond Meat.

“Oni danas ne predstavljaju 1% mesa na svijetu, ali su na putu prema tome. A Breakthrough Energy ima četiri različita ulaganja u ovaj prostor za vrlo učinkovitu izradu sastojaka”, kazao je Gates.

“Mislim da 80 najsiromašnijih zemalja neće jesti sintetičko meso. Mislim da bi sve bogate zemlje trebale prijeći na 100% sintetičku govedinu. Na razliku u okusu možete se naviknuti, a tvrdi se da će se s vremenom okus učiniti još boljim”, dodaje Gates.

Inače, Gates je investitor bilo osobno, bilo kroz Breakthrough Energy Ventures u nekoliko tvrtki koje spominju intervjuu, uključujući Beyond Meats, Carbon Engineering, Impossible Foods, Memphis Meats i Pivot Bio.

Istovremeno, on se nedavno našao u vlasništvu nad 98.000 hektara poljoprivrednog zemljišta što ga čini najvećim vlasnikom poljoprivrednih površina u Sjedinjenim Državama.

Prema procjeni Forbesa, Gates posjeduje zemljište u neto vrijednosti od gotovo 121 milijardu dolara, čime je stvorio portfelj poljoprivrednih površina u 18 saveznih država.

Najveći Gatesovi posjedi nalaze se u Louisiani i Arkansasu, gdje posjeduje 69.071 hektara, odnosno 47.927 hektara, pokazalo je istraživanje.

Gates – najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije

Podsjetimo, osim država, u financiranju rada Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sudjeluju i mnoge međunarodne institucije, nevladine organizacije i zaklade.

Kada se pogleda pogleda kompletna lista donatora drugi najveći donator u 2019. nakon SAD-a je Zaklada Bill i Melinda Gates koja je je dobrovoljno donirala 530 milijuna dolara.

Treći najveći donator je “javno-privatno partnerstvo” GAVI Alliance koje je dalo 370 milijuna. No, zanimljivo je da je jedan najvećih donatora te organizacije ponovno Zaklada Bill i Melinda Gates, koja između 2016. i 2020. za rad ove organizacije izdvojila 1.56 milijardi dolara.

Kada je pak riječ o financiranju organizacija koje doniraju SZO, najčešće se spominje Zaklada Bill i Melinda Gates koja je za GFATM do sada izdvojila 777 milijuna dolara, za UNICEF 461 milijun, za Rotary 400 milijuna te za UNF 143 milijuna dolara.

narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Suosnivač Wikipedije pokreće alternativnu platformu zbog njenog oštrog skretanja ulijevo

Suosnivač Wikipedije Larry Sanger pokreće alternativu toj internetskoj enciklopediji u pokušaju odgovora na problem s …