Ponedjeljak , srpanj 13. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Glencore Aluminiju platio struju i sirovine za 4 dana, ministar kaže da EGA ima bolju ponudu, radnici traže procesuiranje odgovornih

Glencore Aluminiju platio struju i sirovine za 4 dana, ministar kaže da EGA ima bolju ponudu, radnici traže procesuiranje odgovornih

Iz Uprave Aluminija d.d. Mostar, u četvrtak popodne izvjestili su da je švicarski Glencore Aluminiju platio i struju i sirovine za četiri dana života; Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da je “Emirates Global Aluminium imao konkretniju ponudu, bez uvjetovanja”, za preuzimanje Aluminija, za razliku od konzorcija Glencore koji je traži povoljniju cijenu električne energije; Radnici Aluminija od Vlade FBiH traže procesuiranje odgovornih i svoj spas…

I službenoj izjavi Uprave Aluminija stoji da je Glencore osigurao novac za plaćanje struje i sirovina za Aluminij za sljedećih četiri dana. Međutim nema informacije o kojem je iznosu riječ.

Glencore kupio struju i sirovine za Aluminij za sljedeća četiri dana

“Ishod krajnje neizvjesnoga dana u ovim dramatičnim trenucima za mostarski Aluminij koje, pokazalo se, ni pojedini visoki dužnosnici nažalost nisu ozbiljno shvatili, jest da nam se javio Glencore i osigurao financijska sredstva za kupnju i struje i sirovina za rad Aluminija za sljedećih četiri dana. Taj potez našega dugogodišnjeg partnera i potencijalnog investitora na tragu je posljednjega pokušaja iznalaženja rješenja za naše preživljavanje. Naime, premda je prvotno planiran za petak, termini za sastanak čelnih ljudi Glencorea i vrha Vlade FBiH usklađeni su za ponedjeljak, a tada će se posljednji put pokušati postići dogovor u svezi s cijenom električne energije za nastavak poslovanja Aluminija. Nažalost, sudeći prema previše udaljenim stajalištima, nismo optimistični i ne nadamo se dobrim vijestima! Zahvalni smo Glencoreu što nas kraj neće stići u prvoj minuti subote, ali kako i ne bismo mogli dalje bez njihovih sredstava, tako nećemo moći dalje ni nakon utorka ako u ponedjeljak doživimo još jedan fijasko. Mi nemamo mjesece za dubinska snimanja! Mi novca za rad nemamo! To će, ujedno, biti i posljednji put da oni koji su previše puta čuli kako se gasimo – čuju rad naših pogona. Ako u ponedjeljak rješenje ne bude na stolu, buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu”, stoji u izjavi Uprave Aluminija u kojoj se može prepoznati i jasno upozorenje.

Ova izjava uslijedila je nakon sastanka predstavnika Emirates Global Aluminium, tvrtke koja je pismom namjere izrazila zainteresiranost za preuzimanje većinskog paketa dionica Aluminija, sa predstavnicima Vlade FBih.

Ponuda Emirates Global Aluminiuma bez uvjetovanja

Nakon ovog sastanka federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da je “Emirates Global Aluminium imao konkretniju ponudu, bez uvjetovanja”, za preuzimanje Aluminija, za razliku od konzorcija Glencore koji je traži povoljniju cijenu električne energije.

“Emirates Global Aluminium ima dvije velike korporacije koje proizvode aluminij, Dubal i Emal. Ne bave samo klasičnim topljenjem aluminija i prodajom sirovine, već i recikliranjem otpadnog aluminija. Oni se bave proizvodnjom sirovine na bazi recikliranja. I glavni im je fokus na finalnoj proizvodnji. Predloženo je da se uradi financijska i tehnička analiza. Sutra se kreće. Oni će sa svog stajališta procijeniti vrijednost kompanije. Nakon financijske analize i tehničkog pregleda planiraju povećati proizvodnju za 100%”, kazao je ministar navodeći da će sa svim vlasnicima početi pregovori o mogućem preuzimanju Aluminija, a sa dužnicima u pregovore.

Dok su iz Uprave Aluminija istaknuli da Aluminij nema vremena za dubinska snimanja, ministar Džindić je rekao da se razgovori oko prodaje Aluminija nastavljaju i sutra.

“Najbitnije je da su radnici najveća vrijednost u ovom trenutku. Radno iskustvo koje posjeduje Aluminij je najvrjednije. Razgovarali smo o modelu financiranja. Dobili smo čvrsta jamstva da će program biti ozbiljan i neće biti financijski uvjetovan kao i da se uđe u razgovor sa elektroprivredama za otkup električne energije u sljedećih pet do deset godina”, kazao je on, navodeći da će se napraviti jedan trogodišnji, a zatim desetogodišnji plan rada Aluminija koji bi podrazumijevao njegov potpuni oporavak.

Sindikat Aluminija: Radnici nisu krivi, procesuirajte odgovorne, samo nas spasite

Danas su se oglasili i iz Nezavisnog sindikata Aluminija d.d. Mostar koji u otvorenom pismu apeliraju za spas tvornice.

“Usprkos nadljudskim naporima svih uključenih bojimo se da nam doista nema spasa ako se Federalna Vlada ne uključi i to ne površno nego aktivno i odlučno – još danas. Interes NSZ Aluminija d.d. Mostar, kao i cijele regije je snažan i stabilan Aluminij, onaj Aluminij koji će nastaviti hraniti ovaj grad, cijelu ovu regiju zajedno sa svojim zaposlenicima i njihovim obiteljima.

“Pomozite kroz obećane subvencije koje su dio Vaše ugovorne obveze sukladno Anexu 8. od 17.06.2013. pomozite nam da biste pomogli ovom entitetu jer samo ozdravljen Aluminij značiti će i ozdravljeno gospodarstvo, zdravu ekonomiju Mostara, Hercegovine i cijele FBiH. Mi vremena više nemamo i pitanje je sata kada će sve sletjeti u ponor! Otvorite oči, zanemarite politička prepucavanja i bildanje mišića preko leđa radnika koji strepe od propasti negdašnjeg giganta, procesuirajte sve odgovorne krivce koji su doveli tvornicu u ovakvo stanje, samo nas spasite”, navodi se apelu USZ Aluminija d.d. Mostar.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: NEUMJERENO… NESELEKTIVNO…

Došao čovjek stručnjaku za vrtove. „Želio bih napraviti vrt, ali je tlo oko moje kuće …