Ponedjeljak , srpanj 13. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / GREENPEACE: Bh. termoelektrane truju i svoje, ali i ljude u susjednim zemljama – i graditi će ih još

GREENPEACE: Bh. termoelektrane truju i svoje, ali i ljude u susjednim zemljama – i graditi će ih još

BiH je među zemljama u Europi koje su najviše pogođene zagađenjem iz termoelektrana na ugalj. Ipak, jedna je od rijetkih zemalja gdje se i dalje planira izgradnja novih termoelektrana, koje bi mogle negativno utjecati na kvalitet zraka i javno zdravlje desetljećima nakon izgradnje, upozoreno je u novoj analizi koju je objavio Greenpeace pod nazivom: “Procjena utjecaja planiranih termoelektrana, Tuzla blok 7 i Banovići, na kvalitet zraka, zagađenje i zdravlje stanovništva”. Kako je istaknuto, većina uticaja na javno zdravlje su prekogranični, s 810 preuranjenih smrti godišnje izvan BiH. Zemlje koje će biti najviše pogođene su Srbija, Italija, Rumunija, Mađarska i Hrvatska, prenose Vijesti.ba.

Ova studija procjenjuje utjecaj dvije predložene termoelektrane – Blok 7 u Tuzli i Banovići.

“Rezultati pokazuju da će, ukoliko se izgrade i počnu s radom kako je planirano, ove termoelektrane biti odgovorne za oko 30 preuranjenih smrti godišnje. Pored toga, utvrđeno je da će njihovo zagađenje godišnje prouzročiti 470 astmatičnih napada kod djece, 13 novih slučajeva kroničnog bronhitisa, 25 bolničkih liječenja i 7,600 dana bolovanja“, navodi se u analizi, te se dodaje:

“Kao rezultat toga, ukoliko bi postrojenja radila za relativno kratko vrijeme od 30 godina, zdravstveni utjecaj bi doveli do procijenjenih 960 preuranjenih smrti“.

Kako je istaknuto, većina uticaja na javno zdravlje su prekogranični, s 810 preuranjenih smrti godišnje izvan BiH. Zemlje koje će biti najviše pogođene su Srbija, Italija, Rumunija, Mađarska i Hrvatska, prenose Vijesti.ba.

U izvješću se pojašnjava da su utjecaji emisija iz termoelektrana Blok 7 Tuzla i Banovići na kvalitet zrakaa modelirani upotrebom CALPUFF modela raspršivanja, koji koristi detaljne satne podatke o stanju vjetra i ostalih atmosferskih uvjeta kako bi se pratio prijenos, kemijska transformacija i taloženje zagađujućih tvari.

CALPUFF model se također u velikoj mjeri koristi kod procjene kratkoročnih i dugoročnih utjecaj raspona emisija od strane industrijskih izvora zagađenja.

“Model predviđa povećanje satne, dnevne i godišnje koncentracije zagađujućih tvari emisijama iz ispitivanih izvora. Emisije iz termoelektrane doprinose okolnim koncentracijama PM2.5, NO2 i SO2, koje dovode do povećanja rizika za kako akutne, tako i za kronične bolesti i simptome. Uticaji se šire nekoliko stotina kilometara od termoelektrana i utiču na kvalitet zraka, posebno u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Sloveniji i Italiji”, upozorava se u analizi najpoznatije globalne ekološke organizacije za zaštitu životne sredine.

Sumirajući izvješće Greenpeacea, Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju upozorava da više od pet desetljeća bh. termoelektrane “nekažnjeno truju okoliš i svoje i stanovništvo susjednih država”.

“Sada se planira izgradnja novih blokova koji će nastaviti ugrožavati zdravlje stanovništva, što je dokazano i ovom analizom”, naveo je Žiško, te poručio:

“Krajnje je vrijeme da donositelji odluka u BiH prihvate činjenicu da sektor uglja donosi više štete nego koristi za  građane BiH i da što prije počnu praviti ozbiljne planove za dekarbonizaciju energetskog sektora”.

(Izvor: Vijesti.ba)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: NEUMJERENO… NESELEKTIVNO…

Došao čovjek stručnjaku za vrtove. „Želio bih napraviti vrt, ali je tlo oko moje kuće …