Nedjelja , rujan 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / HAZUDD: Čestitka dr. Esther Gitman povodom njenog 80. rođendana

HAZUDD: Čestitka dr. Esther Gitman povodom njenog 80. rođendana

Danas, 20. rujna 2019 je dan koji će obilježiti 80. rođendan povjesničarke Dr Esther Gitman čiji se znanstveni rad od 1999. godine ističe istraživanjem spašavanja Židova i osoba drugih narodnosti tijekom Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, osobito u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Upravo rezultati njezinih istraživanja činjenične povijesti donose istinu o radu i zauzimanju u onim teškim vremenima za spašavanje života blaženog Alojzije Stepinca. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori i u domovini (HAZUDD) ovim putem želi se ponovno zahvaliti svojoj članici Dr Esther Gitman na njezinom radu u korist povijesnih činjenica te poželjeti joj sretan i radošću ispunjen rođendan.

Esther Gitman je židovska američka povjesničarka rođena u Sarajevu, Njezina obitelj preživjela je holokaust uz pomoć ljudi koji nisu bili Židovi. Živjela je u SAD-u od 1972. godine gdje je njezina obitelj doselila nakon što je živjela i Izraelu i Kanadi. Danas svoj život sa svojim suprugom Izraelom provodi i u SAD’u i u Izraelu, a često posjećuje i Hrvatsku.

Esther Gitman diplomirala je povijest i sociologiju na Carleton sveučilištu u Ottawi, Kanada i apsolvirala je krivično parvo pri Long Island sveučiištu. Svoj doktorat znanosti primila je na City sveučilištu u New Yorku na židovskoj povijesti. Svoje istraživanje o hrvatsko-židovskoj povijesti sa fokusom na spašavanju Židova u NDH-u započinje 1999. godine disertacijom pod nazivom Rescue of Jews in the Independent State of Croatia, 1941-1945. (Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.). Godine 2002. prima Fulbrightovu stipendiju za putovanje u Hrvatsku kako bi nastavila sa znanstvenim radom. Godine 2008., doktorica Gitman sudjeluje na konferenciji o bl. Alojziju Stepincu.

Godine 2011. objavljuje knjigu pod nazivom When Courage Prevailed: The Rescue and Survival of Jews in the Independent State of Croatia 1941-1945 (Kad hrabrost prevlada: spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945.) s istoimenom temom te ulogom blaženog kardinala Alojzija Stepinca u svemu tome.

Godine 2019. objavljuje knjigu pod nazivom Alojzije Stepinac: Pillar of Human Rights (Alojzije Stepinac: Stup ljudskih prava).

Dr Gitman s ponosom na svoj znanstveni rad često javno ističe: “Za mene, Alojzije Stepinac je svetac!”

Tijekom posljednjih godina nastupa na brojnim konferencijama i simpozijimima diljem svijeta sa temom povezanom s rezultatima njezinog znanstvenog istraživanja o spašavanju Židova i drugih etničkih skupina tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, osobito o ulozi koju je u tome imao bl. Alojzije Stepinac. Napisala je brojne znanstvene osvrte o istoj temi, a njezini radovi su citirani u mnogim svjeskim znanstvenim osvrtima i radovima drugih svjetski renomiranih autora o povijesti holokausta i Drugog svjetskog rata.

U lipnju 2019. Sveučilište u Splitu dodijelilo je Dr Esther Gitman Počasni doktorat za njezin znanstveni rad osobito o bl Alojziju Stepincu.

Rad Dr Esther Gitman privukao je i privlači značajnu hrvatsku i svjetsku pozornost. U zadnje vrijeme značajni dio njezinih znanstvenih istraživanja i osvrta odnose se na istraživanje povijesti Drugog svjetskog rata u Srbiji, i to osobito povijesne činjenice vezane za status Judenfrei (Bez Židova) Srbije već 1942. godine.

Sretan rođendan Dr Esther Gitman!

 

HAZUDD

Predsjednik Dr.sc. Josip Stjepandić

Dopredsjednik Dr. sc. Josip Jurčević

Dopredsjednica Mr. sc. Ina Vukić

Tajnica Emilija Herceg Martić

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Krešimir Jakumetović: Život je borba

Poštovani i dragi učeniče Kristov! Kada te budu mučila mnoga životna pitanja i odluke; kada …