Četvrtak , srpanj 16. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / ‘Hercegovačka noć’ oduševila u ‘Midas Limes Forumu’ u Njemačkoj

‘Hercegovačka noć’ oduševila u ‘Midas Limes Forumu’ u Njemačkoj

Kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva, raštika, janjetina, pura pršut, uštipci i lučenica, sve se to moglo doživjeti i probati na  upravo odžanoj „Hercegovačkoj noći”, u srcu Njemačke u „Midas Limes Forum“, nadomak Frankfurta,  koji je za ovu prigodu bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Na tv ekranima ovog poznatog zabavnog centra cijelu su se večer  redale slike hercegovačkog kraja i narodnih običaja, pune zavičajne nostalgije uz koju su iseljenici ostali čvrsto vezani i nakon više od pola stoljeća izbivanja iz svojeg rodnog kraja.  A na veliku Hercegovačku noć stigli su Hercegovci i njihovi gosti iz cijele Njemačke.  Bio je to još jedan prekrasan ugođaj rodne im Hercegovine među svojim ljudima koji su razasuti širom svijeta, a posebno u Njemačkoj koja je bila i ostala njihova druga domovina i omiljena destinacija više od pola stoljeća.

 Zoran Begić Hercegovce dirnuo u srce  

A za odličnu organizaciju, Hercegovine u zemlji snova, dobru glazbu i gastonomsku ponudu  pobrinula se tvrtka „”Tony´s Tones“ iz Rodgau, Ljubušaka, Ante Tolušića Tonya i domaćina „Midas Limes Forum“, Miljenka Prskala, koji su gostima ponudili odličnu atmosferu uz nastup: Bruna Bakovića, Dijane Bliznac, klape Frankfurt, tamburaše Bagrema i naravno domaće hercegovačke specijalitete, jela i pića u kojima se tijekom večeri guštalo u neograničenim količinama od 19.00 sati navečer, pa sve do jutra. Takvom ugođaju naprosto se nije  moglo odoljeti pa su Hercegovačkoj noći u Midas Limes Forum nazočili i brojni hercegovački i hrvatski uglednici, uspješni poslovni ljudi. Pjesma i emocije napravile su  svoje a u ugodnoj opuštenoj atmosferi susrećemo i konzula iz Frankfurta Antu Bagarića u društvu poznatog hercegovačkog pjevača Zorana Begića.

Sa prijateljima se ove večeri do jutarnjih sati proveselio i sponzor ove večeri  Marko Čović, vlasnik “Čović Auto Handel” iz  Bestwig-Nuttlar.

Sa svojih dvadesetak  djelatnika iz Frankfurta je stigao i poznati hercegovački poduzetnik  Vinko Kolobarić, vlasnik  restorana i hotela Sandelmühle, inače Širokobriježanin koji je čvrstim lancima ostao vezan uz svoj rodni Kočerin, kraj u kojemu često boravi. S njime u društvu susrećemo i odlično raspoloženog našeg poznatog liječnika dr. Stjepana Bogdanovića.
Hrvatska noć započela je sa nastupom klape Frankfurt koja  se svojom pjesmom nostalgično dotakla Hercegovine i Dalmacije, jer krš je krš,
hercegovački ili dalmatinski, a maslina prepoznatljiv znak juga, temperamenta duše i topline, kažu nam  hrvatski majstori pisme iz klape Frankfurt.

 Vukovar u srcu Hercegovaca na fešti u „Midasu“

A nakon njih na bini su se mjenjali Bruno Baković, Dijana Bliznac i Zoran Begić za čijeg je nastupa  atmosfera naprosto eksplodirala, nošena refrenima  Begićevih  pjesama, a i odličnim raspoloženjem gostiju koji su se uz zvuke rodnog hercegovačkog kraja odlično opustili i zabavili.

Goste su ovom prigodom pozdravili Petar Janjić Tromblon, vukovarski heroj koji je ovom prigodom ukratko predstavio svoju knjigu o vukovarskoj tragediji, a kojega je publika srdačno pozdravila, kao i fra Kristiana Montinu, voditelja Hrvatske katoličke misije Wiesbaden, koji se u svom pozdravnom govoru osvrnuo na značaj ovakvih domoljubnih druženja među našim iseljeništvom, gdje  ovakvi susreti potiču  snažnije povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, te doprinose jačanju vjere i zajedništva, te očuvanju kulture i tradicije  hrvatskog naroda  u iseljeništvu, što je vrlo značajna komponenta u borbi protiv asimilacije i otuđenja mladih generacija naših iseljenika od matice zemlje.

 Na fešti i poznati glazbeni menadžer Robert Martinović

A Hercegovačka fešta u Njemačkoj nije mogla proteći bez najpoznatijeg organizatora hrvatskih koncerata i poznate “Hrvatske noći u Frankfurtu”, menadžera Roberta Martinovića, vlasnika tvrtke “Rokaro Numen” iz Neussa, koji je u “Midas Limes Forum” stigao sa bratom Karlom i suradnicima, koje su ove večeri neumorno snimali poznati hrvatski fotići ovog iseljeničkog podneblja: Alen Marić, Perica Ninković, Marko Lažeta i drugi, koji su ovjekovječili ovu jako dojmljivu Hercegovačku noć, koja je uz tamburaše Bagrema dobila onaj svoj upečatljiv obol i nakon koncerta u restoranu Midas, gdje su tamburaši   u društvu simpatične pjevačice Dijane Bliznac  svirali do 6 sati ujutro, onako za svoju dušu i neumorno raspjevano  društvo, kojemu se po svemu sudeći, nije išlo kući.

Zahvaljujem ljudima, našim prijateljima i gostima koji su došli iz svih krajeva Njemačke kao i našim  sponzorima koji su na velikodušan način pomogli  organizaciju naše Hercegovačke večeri, posebno gospodinu Marku Čoviću, vlasniku poznate auto kuće i drugima. Veseli me što smo u  ovako kratko vrijeme , za samo tri tjedna, uspjeli sakupiti tako veliku obitelj i napuniti “Midas Limes Forum. Sloga i moto : Dođi da vidiš, dođi da se diviš”  bio je jako djelotvoran i uspjelo je, pa sada želimo da to postane tradicija, poručuje neumorni organizator  Ante Tolušić Tony, koji je cijeli ponosan noć proveo odijeven u nošnju svojega ljubuškog kraja, a nekoliko dana prije  fešte  otišao u Hercegovinu da skroji za sebe jedinstvenu košulju. Ljubav je to prema svome kršu, maslini, prema svojoj Hercegovini i Hrvatskoj koju Tony neumorno prezentira i na Hrvatskim noćima u Frankfurtu. A kada se pojavi Hercegovačka fešta onda je kao organizator sa svojim suradnicima zaista neumoran, što se moglo vidjeti najbolje ove večeri. Bilo je lijepo i nezaboravno, a Tony i društvo  poručuju: Vidimo se i slijedeće godine u još jačem izdanju, podržite nas!

(Zoran Paškov, foto Marko Lažeta)

glasbrotnja.net

 

hercegovacka-noc-midas-2.jpg

hercegovacka-noc-midas-3.jpg

hercegovacka-noc-midas-4.jpg

hercegovacka-noc-midas-9.jpg

hercegovacka-noc-midas-5.jpg

hercegovacka-noc-midas-7.jpg

hercegovacka-noc-midas-6.jpg

hercegovacka-noc-midas-8.jpg

hercegovacka-noc-midas-10.jpg

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: U školama će gledati film o NDH, ali ne i o Domovinskome ratu. Zašto?

O stvaranju hrvatske države, odnosno pravednom i legitimnom, obrambenom,  osloboditeljskom i pobjedničkom Domovinskom ratu učenici …