Ponedjeljak , prosinac 9. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Histerija nakon sastanka Trump-Lavrov u Bijeloj kući

Histerija nakon sastanka Trump-Lavrov u Bijeloj kući

Dvoje visokih američkih dužnosnika reklo je u razgovoru za medije kako je predsjednik Donald Trump Rusima, za vrijeme sastanka u Bijeloj kući, otkrio “iznimno povjerljive informacije” – ove tvrdnje produbljuju priču o Trumpovoj navodnoj povezanosti s Kremljem, a ta priča je u SAD-u već poprimila razinu histerije.

O čemu se zapravo radi? Naime, Trump se prošlog tjedna u Bijeloj kući sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova, Sergejem Lavrovom, i ruskim ambasadorom u SAD-u, Sergejem Kisljakom, te su za vrijeme sastanka razgovarali većinom o Siriji, planu implementacije sigurnih zona i borbi protiv ISIL-a.

No, američki dužnosnici sada tvrde kako je Trump Lavrovu otkrio “detalje vezane uz operaciju protiv ISIL-a”. Za njih je ovo očito veliki problem, mada tu ne bi trebalo biti ništa sporno ukoliko SAD i Rusija žele zajedno djelovati u borbi protiv terorizma, no, očito je kako se nekima u američkoj administraciji nikako ne dopada takva mogućnost.

Informacije o navodnom davanju “povjerljivih informacija” Rusima pojavile su se jučer u listu The Washington Post, koji ne navodi imena svojih izvora.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, H.R. McMaster, rekao je kako informacije nisu točne dok je državni tajnik Rex Tillerson istaknuo kako se za vrijeme sastanka razgovaralo o borbi protiv terorizma te kako nikakve povjerljive informacije nisu date.

No, izgleda kako će ova priča prerasti u još jednu histeriju oko Trumpovog navodnog šurovanja s Rusima. Ipak, čini se kako ove priče izbijaju primarno iz političkih razloga – političko zbližavanje između Washingtona i Moskve za neke je nedopustivo i ta frakcija američke politike nastojati će pružati veliki otpor, na sve načine.

advance.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Francuski predsjednik Macron: ‘BiH je tempirana bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je u četvrtak intervju za The Economist u kojem je …