Nedjelja , svibanj 31. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Hrvati iz BiH: Tko su uspješni sportaši i treneri koji su Hrvatskoj donijeli veselje u ovoj godini?

Hrvati iz BiH: Tko su uspješni sportaši i treneri koji su Hrvatskoj donijeli veselje u ovoj godini?

“Bravo, Marine!

Hrvati iz Bosne i Hercegovine u mom srcu! Ne prestaju pokazivati ljubav prema Hrvatskoj – od ’91 kad sam ih susretala na svim najgorim hrvatskim ratištima – kad su dolazili ovamo ginuti s nama i za nas – do danas – kad su pokorili nogometni i teniski svijet – u ime Hrvatske.

Bosanac je Hrvatskoj donio pobjedu u nogometu, Hercegovac u tenisu.

U ljubavi prema Hrvatskoj ne daju se natkriliti”, objavila je dr. Željka Markić,predsjednica udruge U ime obitelji na svom Facebooku nakon što su naši tenisači po drugi put u povijesti postali pobjednici Davis Cupa.

O čemu je govorila dr. Markić?

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić skroman je mladić koji dolazi iz malenog Međugorja, mjesta od oko 4000 stanovnika u općini Čitluk, u Bosni i Hercegovini. Iz istog mjesta je i Ivan Dodig koji je u finalu Davis Cupa zaigrao s Matom Pavićem u parovima, ali su nažalost nakon velike borbe izgubili. Srećom, bez posljedica.

Hrvatski tenisači upravo su zahvaljujući pobjedi Marina Čilića 7-6 (3), 6-3, 6-3 koju je ostvario protiv Lucasa Pouillea, najbolje rangiranog francuskog tenisača u Lilleu, nakon dva sata i 19 minuta igre pred 25.000 gledatelja na stadionu Pierre Mauroy, postali svjetski prvaci.

No, ovu godinu obilježio je još jedan veliki uspjeh – onaj hrvatske nogometne reprezentacije. Nju je do povijesnog srebra na Svjetskom nogometnom prvenstvu odveo Zlatko Dalić.

Zlatko Dalić rođen je u Livnu, 26. listopada 1966. Upravo je Livno pripremilo spektakularan doček Zlatku Daliću nakon osvajanja srebra.

Nije kraj, naravno, spomenimo još jednog sportaša koji je obilježio ovu godinu, ali u karateu, a ima korijene u Bosni i Hercegovini. Radi se o Ivanu Kvesiću, inače Širokobriježaninu, koji je svjetski prvak u karateu u poluteškoj kategoriji.

Dakle, kad zvona slavlja utihnu, i kad neki mediji i neki političari iz politikantskih razloga budu napadali Hrvate iz dijaspore, Hrvate iz BiH, treba ih samo podsjetiti na navedene činjenice. Bosna i Hercegovina nije ”samo” domovina hrvatskog naroda, nego i dobrim dijelom hrvatskog sporta.

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HNŽ: Ništa od novca za ‘korona zakon’!

Hrvatski zastupnici napustili su zasjedanje jer, kako su naveli, nisu željeli raditi pod ucjenama, nakon …