Petak , listopad 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvati rade za 1.500 maraka, a Bosanci i Hercegovci za 500 maraka

Hrvati rade za 1.500 maraka, a Bosanci i Hercegovci za 500 maraka

Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za veljaču iznosila je 5.894 kune, što je nominalno 4,3 posto, a realno 2,9 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

 

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za veljaču isplaćena je zaposlenima u djelatnosti proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka u iznosu od 15.438 kuna, dok su najnižu, od 3.414 kuna, dobili zaposleni u djelatnosti zaštitne i istražne djelatnosti.

No, niže od najnižeg u Hrvatskog stvarna je plaća u BiH.
Prosječna plaća u BiH vrti se oko 800 maraka, a rijetki je imaju. Prosjek nabija državni sektor koji ima plaće kakve imaju i žitelji Hrvatske, dok zaposleni u trgovini i proizvodnji u BiH većinom rade za plaće od petstotinjak maraka.

Primjerice, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u veljači ove godine iznosila je 838 KM i nominalno je niža za 1,8 posto u odnosu na prosinac prošle godine, te je viša za 1,1 posto u odnosu na veljaču 2016. godine.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plaća od 536 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 548 KM, dok je prosječna neto plaća u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 550 KM.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Što je uzrok smrti splitske maturantice?

Dana 28. lipnja, odnosno tri dana nakon prve odluke o obvezi nošenja maski, na adresu …