Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Hrvatska beskičmenost u miru

Hrvatska beskičmenost u miru

Nešto je čudno u državi Hrvatskoj u stanju i vremenima kada vladaju mirodopski uvjeti. Čim se Hrvatsku napadne, odjednom i lijevi i desni se udruže, stižu dobrovoljci sa strane, probudi se cijela dijaspora i četvrta vojna sila Europe ne može slomiti otpor branitelja sa lakim naoružanjem koji se bore protiv teške artiljerije, tenkova i aviona. Tada se Hrvatska naoruža za nekoliko godina i očita lekcije iz vojne taktike cijelom svijetu.

Je li nastupio mir, oštrice otupe, hrvatska politička diplomacija postane finija od švicarske čokolade a po Hrvatima pljuju i domaći i susjedi. Tko god stigne ima nešto reći protiv hrvatske tradicije, klera, vjeronauka, svega što se do nazad 20 godina nije smjelo ni spomenuti u negativnom kontekstu ali to su bila vremena kada nije izumljen pojam neoliberalni sustav kojega su izmislili oni što ih štuju, likovi poput Olivera Frljića i Matije Babića.

Svako malo u miru Slovenija pošalje koji patrolni čamac što terorizira hrvatske ribare dok se ne pojavi hrvatska policija. Svako malo se javi koji saborski zastupnik neke od nacionalnih manjina i počne prigovarati ili se javi netko iz jedne od brojnih nevladinih udruga koje u ime Zloga sve što je hrvatsko, katoličko i tradicionalno žele ukinuti.

I baš uvijek se javlja Aleksandar Vučić. U BiH su Hrvati korektni prema Srbima i nema tenzija, kaže Vučić. To i ne čudi jer prvi Hrvat u BiH je jako dobar sa prvim Srbinom u BiH stoga ne treba očekivati ni prelazak tenzija preko granice ako ih nema ni unutar same Bosne i Hercegovine.

Oni Hrvati iz BiH koji bi nešto rekli i Vučiću i Dačiću i drugim četničkim ministrima u Srbiji, Pupovcu u Hrvatskoj i presvetlom Miloradu Dodiku u BiH, niti se čuju niti imaju medije da bi se čuli, niti bi ih slušali sve da i puste nekakav glas jer preveliku karizmatičnu vezu su ostvarili Čović i Dodik pa bi se valjda i narodi trebali ponašati isto. I tu nema sumnje. Narodi bi se trebali ponašati mirno i dostojanstveno jedni prema drugima. Tu su političari i politika preko koje treba djelovati.

Politika je narode već do sada znala posvađati i natjerati ih na rat. To ne treba smetnuti s uma. Stoga bi reakcija na Vučićevu reakciju o međusobnom odnosu Srbije i Hrvatske u koji upliće i Hrvate BiH trebala biti čisto povijesno-politička i činjenična.

Vučiću smeta što je u Zakonu o braniteljima Srbija označena kao agresorska država. Pa kako drugačije, Aleksandre, nazvati državu koja je privatizirala federalnu JNA i zajedno s pobunjenim Srbima u Hrvatskoj na teritoriju iste te Hrvatske pokušala stvoriti veliku Srbiju. Teški agresor je Srbija, agresor za primjer i za udžbenike, definicija agresora.

S druge strane se Vučić nada miru i suživotu a ne sjeća se očito što je u Glini govorio prije 22 i pol godine. I tu dolazimo do mirnodopske hrvatske diplomatske beskičmenosti. I predsjednik, u ovom slučaju predsjenica koja se jedina to ponekad i ne libi učiniti, i premijer i predsjednik HR Sabora, svi bi trebali podsjećati Vučića i sve njegove nasljednike u budućnosti što je govorio i da Srbija jest bila agresor.

Što god rekli Haag, Mesić i ostali izdajnici. Jer svaka normalna država mora učiniti sve da bi se obranila u ratu ali isto tako bi trebala činiti sve da bi obranila i vlastitu povijesnu istinu i integritet u miru.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

U tijeku akcija Inicijative roditelja Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci

Poštovani, danas počinje akcija potpisivanja izjava o odgovornosti, koju su pokrenuli roditelji okupljeni oko Inicijative …