Petak , srpanj 10. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Hrvatski savez HKDU – Hrast: Ne idite kao guske u Marakeš

Hrvatski savez HKDU – Hrast: Ne idite kao guske u Marakeš

Parafrazirajući u naslovu velikog hrvatskog političara 20.stoljeća, čuvenog Stjepana Radića, želimo skrenuti pozornost javnosti na aktualnu prevažnu temu za mir, sigurnost i blagostanje građana BiH, što (kao i Istambulska konvencija) šutke prolazi kod naših ljudi, društvenih organizacija i političara kao da se radi o nečemu potpuno nebitnom za nas.

Radi se o globalnom sporazumu o migracijama koji se priprema za 12. ovoga mjeseca u Marakešu, a čije potpisivanje je najavilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Bez konkretnog potpisa u priopćenju (da se vidi tko konkretno najavljuje potpisivanje tog mačka u vreći u ime svih nas bez da je sprovedena bilo kakva javna rasprava, referendum i sl.), u priopćenju stoji i da će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Predsjedavajući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (u ovom slučaju to bi bio Milorad Dodik).

Zašto je summit u Marakešu važan? Je li uopće važan kada mnogi tvrde da se radi o nečemu neobvezujućem za države? Treba li ga ili ne treba potpisati?

Prije svega, treba debunkirati taj mit koji se stvorio kako je taj dokument neobvezujući. Zar stvarno itko zdrava razuma može povjerovati da summit kojeg organizira UN na tako visokoj razini i na kojem će sudjelovati tako visoki zvaničnici (šefovi država) može biti nešto neobvezujuće, nešto što su oni onako usput uz mezu i piće potpisali i nastavili se isto tako neobvezno družiti i pričati viceve?

Summit u Marakešu je važan i o obvezujući dokument koji čak na 46 mjesta piše da obvezuje potpisnice dokumenta u njegovoj provedbi. Taj dokument od 30-tak stranica također nalaže slijedeće:”promicati neovisno, objektivno i kvalitetno izvješćivanje medijskih kuća, uključujući internetske informacije, uz senzibiliziranje i edukaciju medijskih djelatnika o pitanjima i terminologiji vezanim za migracije, ulaganje u etičke standarde izvješćivanja i oglašavanje te zaustavljanje dodjele javnih sredstava ili materijalne potpore medijima koji sustavno promiču netrpeljivost, ksenofobiju, rasizam i druge oblike diskriminaciju prema migrantima, uz puno poštivanje slobode medija’

Ovo je tipični uvod u jedan poseban vid autocenzure koji se ionako već žestoko provodi na Zapadu i tzv. državama razvijene demokracije. Vid autocenzure koja će kasnije kriminalizirati i penalizirati svako negativno izvještavanje o migracijama i migrantima gdje će se ljude početi kazneno goniti zbog Facebook postova o toj temi.

Sama bit demokratskih društava (pravo na slobodu govora) će biti stavljena pod upitnik jer će upravo ovaj dokument otvoriti vrata za novi VERBALNI DELIKT i prodrmati temelje nečega što smo dosad uzimali zdravo za gotovo. Upravo to će se proširiti i na temu imigranata i generalno globalnih imigracija koje se odvijaju trenutno isključivo prema zemljama Zapada.

Tako će npr. možda postati problematično napisati da se, kada govorimo o migrantima koji posljednjih godina masovno ilegalno i u velikim organiziranim povorkama od nekoliko desetina tisuća, pa i stotina tisuća idu u jednom pravcu (Europa) radi uglavnom (to čak i UN priznaje) o:

– mladim muškarcima koji dolaze iz ratom nezahvaćenih zemalja

– da su prošli više od desetak zemalja u kojima također ne bijesni rat a koje su sličnog religijskog uvjerenja kao i oni sami i koje su im geografski bliže i koji redom svi nekako nemaju službenih dokumenata i negoduju kada ih se pokušava identificirati i čak nasilno u skupinama pokušavaju probijati državne granice i sukobljavati se sa organima reda kojima je zadaća čuvati državne granice.

– da, nažalost, u lokacijama i područjima gdje se nasele i borave sigurnost drastično opada (to nam pokazuje primjer grada Bihaća u kojem se građani ne osjećaju sigurnima i koji su i sami nekoliko puta izašli na prosvjede zbog toga)

– da se radi o muškarcima koji dolaze iz kulturološki veoma drugačijeg pogleda na žene i prava žena i u kojima je žena svedena na rasplodnu jedinku kojoj je bolje da ne dolazi previše do izražaja bez straha od drastičnih posljedica.

I tako dalje i tako dalje. Sve ove istine će u slučaju potpisivanja marakeškog sporazuma biti dovedene pod upitnik kada ih države počnu, jedna po jedna ratificirati.

Hrvatski savez HKDU – Hrast oštro se protivi nakani BiH da potpiše marakeški sporazum, jer držimo da će upravo ovaj dokument redefinirati pojam govora mržnje koji će kriminalizirati i omogućiti zakonsko gonjenje za sve one koji će kritički govoriti o imigramtima.

Zar netko stvarno misli da su države poput SAD-a, Izraela, Mađarske, Poljske, Austrije, Italije i Belgije slučajno odbile potpisati taj sporazum? Nažalost, domaćim političarima je važnije glumatati europejce i gledati na sebe i svoje briselske poslodavce nego na sigurnost vlastitih građana i ako baš hoćete, birača.

Ne, sporazum iz Marakeša ne bi trebalo potpisati i to bi svakoj razumnoj i slobodnoj osobi trebalo biti jasno. Osobi navezanoj na neke interese ili osobi koja je potpala pod mantru koja se ovih posljednjih tjedana bjesomučno ponavlja preko određenih medija će sve ovo biti obična nakupina populizma, širenja panike i prikupljanja političkih bodova. Takve bih pozvao da istraže trenutnu situaciju u zemljama koje su masovno otvorile vrata migracijama kao što su Švedska, Francuska i Njemačka. Neka istraže nagli porast broja ciljanog silovanja domicilnih žena, čak i djece mlađe od 10 godina i povezanost istih sa masovnim dolaskom migranata, a da ne govorimo o ostalim vrstama kriminala u gradovima kao što su Malmo, ili getoiziranim no-go zonama Pariza.

Sve ovo će postati vrlo problematično pisati nakon izvjesnog vremena, i svim slobodoumnim ljudima je dobro da se što prije probude društveni autoriteti na svim razinama i angažiraju, dok to još mogu.

 

 

Glasnogovornik Hrvatskog saveza HKDU-HRAST

Saša Grgić, dipl. politolog

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Akademik Pečarić: Tko je izborni pobjednik: Pupovac ili Plenković?

Nije jednostavno odgovoriti na pitanje iz naslova. Škoro je upozoravao da je glas za Plenkovića …