Utorak , srpanj 7. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Hrvatski savez HKDU-Hrast – Potpora biskupu Komarici

Hrvatski savez HKDU-Hrast – Potpora biskupu Komarici

Svjedoci smo ovih dana neprimjerne i u najmanju ruku čudne reakcije predsjednika RS –a, Milorada Dodiga na riječi banjalučkog biskupa Franje Komarice koje je izrekao na Uskrs u svezi položaja Hrvata. Dodig je teško optužio Komaricu da širi laži o položaju Hrvata i stanju u RS-u.

Zaista je ovaj napad na Komaricu iznenađujući i bespotreban i ne donosi pomirbi i suživotu među narodima obzirom na opće poznate činjenice o položaju Hrvata u RS-u za vrijeme rata i poraća.

Činjenica je da je Iz RS-a  protjerano preko 200.000 Hrvata (od 230.000 koliko ih je živjelo prije rata). Od tih 200.000 do sada ih se vratilo svega 15.000! Zahtjevi za obnovom kuća, socijalnom pomoći su uvijek odbijani ili ignorirani. Poznati su i slučajevi zastrašivanja prognanika, prijetnji ali i ciljanih ubojstava (prisjetimo se tako krvavog ubojstva petorice župnika i jedne redovnice iz 2004. godine!). Poznato je da je na području entiteta Republike Srpske potpuno uništeno ili oštećeno 95% vjerskih objekata dok su imanja onih koji su pobjegli ostala opustošena i neobnovljena. Mogli bi ovako unedogled nabrajati sve činjenice koje daju za pravo biskupu Komarici u njegovim vapajima kojima želi ukazati na težak položaj Hrvata u manjem entitetu BiH.

Ovaj glas, ovaj vapaj i ove brojke i činjenice zvone. Zvone svima, ili ne baš svima, jer smo svjedoci da hrvatski politički predstavnici u BiH godinama šute na ove činjenice, i ne šute nažalost samo legitimni predstavnici hrvatskog naroda. Šute studenti, udruge, intelektualci i subraća biskupa Komarice… Zašto, pitamo se? Zašto ova šutnja za koju ne znaš je li zavjerenička ili je šutnja potaknuta strahom zbog egzistencije…

Zašto je biskup Komarica godinama tako usamljen u ovoj borbi? Ne čudi nas toliko neprimjerna reakcija gospodina Dodiga. To je osoba  kojoj nije  strano nagaziti pripadnike i svoga naroda ako je potrebno zaštititi svoj  gospodarsko –politički interes. Ali se ne možemo  načuditi zašto šuti HNS – krovna organizacija hrvatskog naroda. Neka nitko ne misli da mi u Hrvatskom savezu HKDU-HRAST imamo nešto protv HNS-a čiji smo i sami dio, ili protiv dr. Čovića koji je na čelu HNS-a, ali itekako smo protiv ovakvog djelovanja HNS-a. Jer ne želimo devijaciju poslanja HNS-a koji treba izrasti u svojoj originalnosti. Uzalud polažemo ceremonijalno vijence mrtvima i obilježavamo razne godišnjice kad ne stajemo u obranu još ono malo živih Hrvata u RS-u.  Mislimo da je najmanje što možemo napraviti za Hrvate RS-a, deklarativna potpora ohrabrenja biskupu Komarici od strane  predsjedništva HNS-a. Neshvatljivo i nedopušteno je ovakvo ponašanje HNS-a u najkritičnijim trenucima za Hrvate u BiH. Šutimo kad se događa uhićenje hrvatskih časnika u u Orašju, šutimo kad se proganja general Mijo Jelić, šutimo kad se  neprimjerno napada i diskreditira biskup Komarica… Do kada ćemo šutiti i zašto šutimo? Koga da se bojimo i pred kim da strepimo ako se za istinu i dobro borimo? Ako je Bog sa nama, tko će protiv nas?

Bog sigurno nije protiv toga da dva kršćanska brata (pravoslavni i katolici) žive u miru i slozi zajedno sa muslimanima.  Zar svi ljudi ne dolaze od jednog Boga? Zar je netko kriv što se rodio kao pravoslavac, katolik ili musliman, pa ga sad politički predstavnici u ime maglovitih vjerskih i nacionalnih izlika trebaju huškati jedni na druge? Zar nam nije dosta krvi i suza u proteklom ratu i poraću, pa bi trebali opet da se ponove oni ratni užasi. Siguran sam da Bog ne stoji iza takvih licemjernih huškačkih političara koji tobože brane svoj narod i vjeru, dok zanemaruju istinu i dobro svoga bližnjega. Ne, takve Bog ne podnosi. Oni su mu mrski i odvratni – u to sam siguran. Tri puta im jao zbog svake suze koju su  prolili u bilo kojem narodu. Bolje bi im bilo da se bace u najdublju rijeku sa mlinskim kamenom oko vrata. Nažalost, današnji mentalni sklop bh. političara postali su kočnica i glavna prepreka za napredak i pomirbu među narodima.

A i Vi dragi studenti, koji ste nekad bili nositelji pozitivnih promjena, zašto Vi sad šutite kad biste trebali vikati sa krovova? Tko i zašto Vas je ušutkao? Zašto ne dadnete potporu našem biskupu Komarici, i ne samo njemu? Ne bojte se. Vi ste cvijet ovog naroda i trebate prvi prepoznati situaciju i dići svoj glas protiv nepravde i zla koje tlači Hrvate u BiH, i ne samo Hrvate… Jer znajte da se svaka nepravda i zlo hrani Vašim strahom i Vašom šutnjom. Biti će Božje providnosti i kruha i za Vas. Nemojte biti razborite kukavice koje nemaju svoju slobodu, svoj stav i odvažnost da ga iznesu u javnost, pa neka košta koliko košta… Ali ne dajte svoj duh slobode i odvažnosti za neko obećanje o radnom mjestu, nekom odboru, privilegiji…

 

Do kada ćemo svi skupa šutjeti i kako mislimo pomoći službenom biskupu Katoličke Crkve, crkve koja je kroz povijest imala najveću zaslugu uopće za opstanak Hrvata na području Bosne i Hercegovine. Kakav je plan i politčka strategija Hrvatskog narodnog sabora za Hrvate Republike Srpske (ima li je uopće)? Mnogo je pitanja bez odgovora. Ono na što mi možemo pozvat kao članica tog istog HNS-a jest dijalog unutar te krovne političke organizacije Hrvata u BiH na temu statusa i položaja Hrvata u Republici Srpskoj koja bi trebala rezultirati jasnim zahtjevima prema vlastima Republike Srpske o tome kako poboljšati položaj Hrvata i pomoći usamljenom borcu za prava manjinskog naroda u RS-u, uvaženom biskupu Komarici. U nadi da će naš zahtjev naići na plodno tlo, izražavamo svu moralnu potporu biskupu Komarici u njegovim nastojanjima za iskreno pomirenje i suživot među narodima, nešto što se trudi postići cijelog života.

Predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-Hrast

Pero Barbarić –Pepi

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

MOSTARCI OGORČENI NA ODLUKE VLASTI: Kako ćemo preživjeti ovo ljeto?

Turistički djelatnici u Mostaru smatraju kako je sezona u potpunosti propala. Nema stranih gostiju, a …