Nedjelja , svibanj 31. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Hrvatski sportaši sjajni hrvatski veleposlanici: Malo je tko u dalekom Brazilu čuo za Andreja Plenkovića, ali zato velika većina zna za Luku Modrića!

Hrvatski sportaši sjajni hrvatski veleposlanici: Malo je tko u dalekom Brazilu čuo za Andreja Plenkovića, ali zato velika većina zna za Luku Modrića!

Nezaboravno ljeto hrvatskog sporta polako se bliži svome kraju, no, pred nama je polufinale Davis Cupa te US Open, nova slavlja itekako su moguća.  Zahvaljujući hrvatskim sportašima, a unatoč nekim hrvatskim političarima, koji čine sve da se ništa u pozitivnom smjeru ne promjeni, neke se stvari ipak u ovoj zemlji posljednjih mjeseci pomiču s mrtve točke.

Sjećate li se scene u kojoj desni bočni hrvatske nogometne reprezentacije i talijanskog InteraŠime Vrsaljko, leži na hrvatskoj zastavi nakon što su Vatreni svladali arogantne Engleze i izborili plasman u finale Svjetskog prvenstva? Riječ je o jednoj od najupečatljivijih scena u povijesti hrvatskog nogometa i ovog nezaboravnog ljeta 2018. godine koje će navijačima Vatrenih te svim Hrvatima, bez obzira u kojem kutku Zemlje žive, doživotno ostati u sjećanju.  Naravno, takav način proslave pobjede odjeknuo je diljem svijeta, a Hrvatska danas ima sve veći broj navijača od Vukovara do Rija, od Prevlake do Vladivostoka.

Hrvatski dres, koji je proglašen jednim od najljepših dresova SP-a u Rusiji, odmah iza nigerijskog, postao je, kako se to moderno kaže danas, ”brend”, zaštitni znak naše domovine diljem svijeta. Hrvatske ”kockice”, hrvatski ”kvadratići”, hrvatski štit na hrvatskoj zastavi prepoznaje se sve više.

I, dakako, to je tek početak, hrvatski sportaši sjajni su, neki će reći i najbolji, hrvatski veleposlanici, daleko bolji, vjerodostojniji i uvjerljiviji od primjerice onih koji danas predstavljaju Hrvatsku u veleposlanstvima i konzulatima u svijetu.

Prije nekoliko dana Europu su oduševili mladi hrvatski košarkaši osvojivši prvo mjesto na Europskom prvenstvu, a briljirao je najbolji mladi košarkaš Europe 15-godišnji Roko Prkačin.  Da ne spominjemo sve hrvatske sportaše koji su to zaslužili, od Blanke Vlašić, Sandre Perković, Janice i Ivice Kostelić, Filipa Hrgovića, Marina Čilića

No, vratimo se potezu Šime Vrsaljka koji je oduševio hrvatske navijače, kojih ima diljem svijeta, pa tako i u dalekom Brazilu, u kojem je, podsjetimo, održano pretposljednje Svjetsko prvenstvo, dakle, ono igrano 2014. godine, a na kojem je također igrala Hrvatska. Kako smo već pisali, Vila Croácija utočište je siromašne djece koju je osnovao hrvatski misionar 1960-ih godina, piše portal 24 sata. Naime, svi oni i danas nose u svom srcu veliku ljubav prema Hrvatskoj, pa tako i prema hrvatskoj reprezentaciji, a imaju i uspješnu nogometnu momčad koja sjajno igra na natjecanjima u Rio de Janeiru.

Kako smo već pisali, tako je jedan član te zajednice koja broji oko 120 dječaka pozirao baš kao i Vrsaljko 11. srpnja nakon polufinala SP-a protiv Engleza i trijumfa u Moskvi. Fotografija dječaka koji je imitirao Vrsaljka vrlo brzo se proširila internetom te postala pravi hit.

Što zapravo potez mladog Brazilca pokazuje? Hrvatska je danas puno prepoznatljiva u svijetu po svojim sportašima nego nego po političarima. Primjerice, u Brazilu nema puno onih koji su čuli za predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, ali zato bez sumnje velika većina stanovnika ove nogometom ”inficirane” zemlje zna tko je kapetan Vatrenih Luka Modrić.

Koliko su tek za promidžbu hrvatskih prirodnih ljepota i za promociju hrvatskog turizma učinili hrvatski sportaši? Ne treba posebno ni naglašavati, sve je jasno.

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HNŽ: Ništa od novca za ‘korona zakon’!

Hrvatski zastupnici napustili su zasjedanje jer, kako su naveli, nisu željeli raditi pod ucjenama, nakon …