Nedjelja , rujan 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / U Imotskom krnjo homoseksualni par s djetetom Nenadom Stazićem, organizatori poručuju: ‘Držimo se tradicije’

U Imotskom krnjo homoseksualni par s djetetom Nenadom Stazićem, organizatori poručuju: ‘Držimo se tradicije’

Na karnevalu u Imotskom su za krnju izabrali lik homoseksualnog para s djetetom Nenadom Stazićem, kojem je na čelu bila naslikana crvena zvijezda petokraka.

 

“Stvarno mi se više vrti od ove kulture smrti, a budući da to moje tilo mori, neka ove godine nakaradna obitelj s djetetom Nenadom Stazićem gori” rečeno je, piše Dalmatinski portal i navodi da se potom čulo ‘Ajmo glazba’, te su potpaljene lutke.

Donosimo cijelu snimku Bakove povorke koja je emitirana na portalu Radio Imotskog, a koju je snimio Boško Ćosić.

“Sviđalo se to nekome ili ne, ovo je za nas nenormalno. Ali svatko ima pravo biti što hoće”, poručili su.

“Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno”, kazao je predsjednika KD “Bakove svečanosti”, Milivoj Đuka, za Slobodnu Dalmaciju.

Što je Krnje i koji su običaji?

Paljenje Krnje u sklopu karnevala je vrsta folklornog kazališta.

“Princ Karnevala u Dalmaciji je krnjo, u Istri i Primorju pust, u Zagrebu fašnik. Uz njega su određene osobe: tužitelj, branitelj, sudac, krvnik s odgovarajućim maskama. Na određenom mjestu izvodi se prikaz suđenja krnji koji je za sve kriv, te ga na koncu spaljuju ili svečano utope. Pokatkad tu dramu prate i narikače koje žale za krnjom. To folklorno kazalište simbolizira pobjedu proljeća nad zimom koja je obilovala mnogobrojnim nedaćama otjelovljenim u krnji”, naveo je prof. dr. sc. Marko Dragić s Filozofskog fakulteta u Splitu u znanstvenom članku “Velike poklade u folkloristici Hrvata”. 

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Karolina Vidović Krišto: Ne dirajte djecu! (VIDEO)

Govor u Hrvatskom saboru 23.rujna 2020. Ovo je najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj. Svi smo …