Utorak , ožujak 2. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Inozemni mediji o izborima u BiH: “Počinje ciklus promjena u RS-u, a onda i u cijeloj BiH”

Inozemni mediji o izborima u BiH: “Počinje ciklus promjena u RS-u, a onda i u cijeloj BiH”

Promjena vlasti u Sarajevu i posebno Banja Luci u korist oporbenih koalicija, a nakon lokalnih izbora u BiH, jučer je bila tema brojnih inozemnih medija. Ocjenjuju kako je to znak da se ipak “nešto kreće” u BiH te kako je to samo početak.

Posebna pozornost je na Banja Luci gdje je kandidat oporbenih PDP-a i SDS-a, Draško Stanivuković, ujedno i kandidat s uvjerljivo najvećim brojem glasova ponaosob (44.370) i jedan od najmlađih budućih načelnika/gradonačelnika u BiH, dok se gubitak vlasti SDA u nekoliko sarajevskih općina dovodi u kontekst lošeg rukovođenja pandemijom.

„Nezadovoljstvo desničarskim strankama“

Tako Associated Press (AP)piše kako su stranke s umjerenijim opredjeljenjem preuzele vlast u Sarajevu i najvećem gradu bh. entiteta RS-a, Banja Luci i to zbog “nezadovoljstva načinom na koji nacionalističke i desničarske stranke rukovode pandemijom”

AP piše da, iako su izbori lokalni, mnogi vjeruju kako će oni utrti put za cjelokupno vodstvo u zemlji, koja je, kako se navodi, podijeljena između tri glavne etničke grupe, još od kraja rata u ranim ‘90-tima.

Vijest o pobjedi oporbenih stranaka u Banja Luci i Sarajevu prenio je i Reuters, kao i Washington Post (WP) i Radio Slobodna Europa (RSE) koji izvješćuju da su ovi lokalni izbori u BiH održani u sjeni Covid-19 pandemije. Upravo pandemija zbog koje se bilježi značajan porast oboljelih proteklih tjedana, kako pišu, bila je i povod nižoj izlaznosti nego proteklih izbornih ciklusa.

“Pobjedu u Sarajevu ostvarila je koalicija koju čine četiri stranke: Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista. Oni su u kolovozu potpisali koalicijski sporazum za zajednički nastup na lokalnim izborima. Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista nekada su bili članovi Stranke demokratske akcije, ali su zbog sukoba unutar stranke i neslaganja sa njihovom politikom, osnovali političke partije. Okosnica kampanje ovih partija bila je oslonjena na optužbe poraženih partija za korupciju”, piše RSE.

Moguće blokade u općinskim vijećima

‘Sitnim koracima od “nacionalnog ključa” u BiH’, naslov je teksta Deutsche Wellea (DW) o tek završenim izborima u BiH.

“Dodik je ‘izgubio’ Banja Luku, ne izgleda dobro ni za SDA u Sarajevu, niti za HDZ u Tomislavgradu… Nacionalne stranke BiH se tješe gubicima i drugih sličnih sebi, ali su i ovi komunalni izbori pokazali trend”, piše DW izvješćujući o izborima u BiH, ali i podsjećajući na skorašnje izbore u Mostaru 20. prosinca.

DW navodi stajališta analitičara koji tvrde da Draško Stanivuković ima šanse postati političar kakvog u BiH dugo priželjkuju “pod uvjetom da ne koketira sa nacionalizmom”. Prenose mišljenja da su birači na ovim izborima kaznili afere i negativne kampanje, posebno na području Sarajeva, ali da je put još dug jer bi “pobjede u utrci za načelničke pozicije bez odgovarajuće podrške u općinskim vijećima bi mogle rezultirati i blokadama”.

Tako DW prenosi komentar za lokalne medije, urednika banjalučkog portala “Istinito” Željka Raljića koji je kazao da je pobjeda Draška Stanivukovića “izraz građanskog nezadovoljstva u Banja Luci gdje SNSD vlada od 2000. godine”. “Prepoznato je da je ta vlast radila za svoje interese, a ne za interese građana. Ovim počinje ciklus promjena u RS-u, a onda i u cijeloj BIH”, uvjeren je Raljić.

DW prenosi i stav političkog analitičara Žarka Papića koji smatra da je strah od korone jedan od razloga slabije izlaznosti birača. On podsjeća da slaba izlaznost “najviše pogađa mlade i opoziciju” i da “velike” stranke imaju stalno glasačko tijelo. Dodaje svoje uvjerenje kako je na ovim izborima u velikim gradovima došlo do krupnih promjena i da je “pluralizacija političke scene u RS-u, ali i u nekim ‘hrvatskim’ područjima veoma važna za cijelu BiH”, prenosi DW.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

BANDIĆ JE OBOŽAVAO SVOJU HERCEGOVINU! Majka Blagica umrla je ponavljajući da je njen sin nevin

On je s ljudima, ali i sa političkim protivnicima jednostavno znao, upravo u tome počiva tajna …