Srijeda , travanj 24. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Investicije EBRD-a u BiH prošle godine iznosile 200 milijuna eura

Investicije EBRD-a u BiH prošle godine iznosile 200 milijuna eura

Od zemlje s vrlo niskom stopom iskorištenosti fondova Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bosna i Hercegovina od prošle godine bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju, istaknuo je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović na 26. godišnjem sastanku Odbora guvernera na Cipru.

Na skupu, na kojem sudjeluje preko 70 ministara financija i ekonomije iz cijelog svijeta, te 3 000 poslovnih ljudi i biznismena iz najvećih svjetskih kompanija, ministar Šarović i direktor FIPA-e Gordan Milinić, uspješno su prezentirali potencijale Bosne i Hercegovine i mogućnosti ulaganja, u sklopu posebno organizirane konferencije posvećene investicijskim ulaganjima u BiH, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Šarović je naglasio da su “investicije EBRD-a u BiH prošle godine iznosile 200 milijuna eura, blizu rekordnim ulaganjima, a sličnu razinu investicija BiH očekuje i u 2017. godini”.

“EBRD ima aktivno oko 60 projekata u Bosni i Hercegovini. Oni su u najvećoj mjeri usmjereni na infrastrukturu, lokalne zajednice, te mala i srednja poduzeća, koja su uz ove kreditne linije značajno poboljšala svoju konkurentnost i postigli standarde EU”, kazao je ministar, naglašavajući da je “Bosna i Hercegovina do sada bila zemlja s malom stopom iskorištenosti fondova EBRD-a, a da je sada većina njih postala operativna”.

Značajna korist od ovih fondova također se pokazala u ulaganju u izgradnju Koridora 5C, a 65 milijuna eura uloženo je u potpunu rekonstrukciju dionice magistralnih puteva, koje su pretrpjele velike štete u poplavama u svibnju 2014. godine.

Također, stranim investitorima je ukazano na važnost ulaganja u energetski sektor, posebno zbog činjenice da je svega 38 posto ovog potencijala trenutno iskorišteno.

Tijekom održavanja skupa, dogovoreno je formiranje Investicijskog odbora EBRD-a, sa sjedištem u Sarajevu, a koji će EBRD financirati u cilju povećanja i podrške investiranju u Bosni i Hercegovini.

Za sutra je planiran bilateralni sastanak ministra s direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan Holgerom Muentom i potpisivanje sporazuma o konkretnim ulaganjima kroz dogovorene projekte.

abcportal.info

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Reakcija na priopćenje koordinacije braniteljskih udruženja FBiH od 16. travnja 2019.

Dana 16.04.2019 godine u sjedištu Federalnog ministarstva Branitelja u Sarajevu je održan sastanak na kojem …