Srijeda , srpanj 15. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / INZKO: ‘U Mostaru se troše stotine milijuna KM bez kontrole’

INZKO: ‘U Mostaru se troše stotine milijuna KM bez kontrole’

Ako je čovjeku za život najvažniji kruh, onda su to za demokraciju izbori. Građanima Mostara je oduzet najosnovniji mehanizam demokracije, a to su izbori, upozorio je visoki predstavnik Valentin Inzko u ekskluzivnom intervjuu za TV1.

Posebno se osvrnuo na potrošnju budžetskih sredstava.

“Nema ni neke kontrole sada kako se novac troši. Budžet Mostara je svake godine oko 60 milijuna KM. Ako deset godina ne bude izbora, 600 milijuna KM se tamo potrošilo. Ne kažem nenamjenski, ali bez kontrole i tu se mora napraviti korak. Opet je to pitanje domaćih i odgovornih političara koji u slučaju Mostara dokazuju da nisu baš odgovorni mijenjati situaciju”, kategoričan je visoki predstavnik u BiH.

On je poručio da se sudske presude u vezi sa Gradom Mostarom trebaju provesti, kao i sve druge odluke pravosudnih institucija, uključujući i onu u slučaju Bože Ljubića.

“Tek onda će biti pravna država i tek onda će se mladi ljudi osjećati dobro u državi koja funkcionira, gdje se poštuju institucije i gdje će na kraju krajeva oni ostati”, dodao je Inzko.

Odgovarajući na upit hoće li će, ukoliko domaći političari uskoro ne riješe pitanje Mostara, to učiniti međunarodna zajednica, visoki predstavnik izrazio je spremnost intervenirati.

“Napisao sam i nadležnim pismo prošle godine da trebaju riješiti taj problem. Mislim da međunarodna zajednica u ovom trenutku još ne želi da interveniramo u Mostaru. Možda ima i neki bitnijih pitanja, ali ako se s Mostarom ništa ne dogodi u dogledno vrijeme, siguran sam da će se ta klima promjeniti, pa će međunarodna zajednica biti sve spremnija intervenirati. Međutim, danas to još nije slučaj”, zaključio je on.

Autor: Vijesti.ba
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Plenković se s članovima oporbe želi sastati pojedinačno: Svi su ga odbili

Predsjednik HDZ-a i budući mandatar Vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na pojedinačne sastanke u …