Četvrtak , siječanj 23. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Irski ministar zdravstva: ‘Pobačaj će biti besplatan, na račun poreznih obveznika’

Irski ministar zdravstva: ‘Pobačaj će biti besplatan, na račun poreznih obveznika’

Nakon što je Irska ustavna zaštita nerođene djece službeno završila ministar zdravstva Simon Harris je s predsjednikom Michaelom Higginsom potpisivao zakon o rezultatima referenduma, te je najavio će pobačaj biti besplatan, na račun poreznih obveznika.

Trošak ne smije biti prepreka

“Da, moja je namjera da usluga bude besplatna”, potvrdio je ministar Harris. “Govorio sam od početka, kako ne želim da trošak predstavlja prepreku.

“Želim da se ove (“pobačajne usluge”) pružaju kao dio našeg zdravstvenog sustava, našeg sustava javnog zdravstva i dijela našeg primarnog sustava zdravstvene zaštite.”

Kada se radi o spašavanju života – trošak je prepreka

“Dakle, za čin koji završava život, koji je izbor i nije neophodan medicinski postupak, trošak neće biti prepreka, ali kada se radi o 25-ero djece koja pate sa spinalnom mišićnom atrofijom i o lijekovima koji bi im spasili život, onda je trošak predstavlja prepreku. Pretpostavljam da bi većina ljudi radije vidjela kako njihov novac spašava živote ili omogućava da pacijenti oboljeli od raka ne moraju za svaku kemoterapiju platiti 75 funti, umjesto da novac odlazi na pobačaje”, piše Wendy Grace za Irish Indepedent.

Inače, Irci su na referendumu 26. svibnja ove godine odlučili,  liberalizirali zakone o pobačaju, a prekid ustavne zaštite nerođene djece podržale su sve političke stranke, kao i mediji i veći dio civilnog društva.

U Irskoj se godinama vodila medijska kampanja protiv Osmog amandmana irskog ustava koji je štitio pravo na život nerođene djece.

Tako su se na naslovnicama visokotiražnih dnevnih novina i na velikim ekranima 2015. godine pojavili slavni irski redatelj i njegova supruga svjedočeći kako su prije nekoliko godina saznali da će im se roditi teško hendikepirano dijete, koje će najvjerojatnije nedugo nakon poroda umrijeti. Umjesto poroda, slavni par se odlučio abortirati dijete. Obadvoje su bili gnjevni jer je abortus u Irskoj zakonom zabranjen te su od tada javno tražili ukidanje Osmog Amandmana u potpunosti.

Izvor: narod.hr/Life site

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Los Angeles Times odabrao Međugorje kao destinaciju koju treba posjetiti 2020. godine

Između deset odličnih destinacija koje treba uzeti u obzir 2020. godine odabrali su – MEĐUGORJE! …