Srijeda , rujan 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Islamska zajednica muslimane u BiH poziva na bojkot ‘Parade ponosa’, iz Katoličke crkve slične poruke

Islamska zajednica muslimane u BiH poziva na bojkot ‘Parade ponosa’, iz Katoličke crkve slične poruke

Islamska zajednica u BiH pozvala je u petak muslimanske vjernike da ne sudjeluju na nedjeljnoj homoseksualnoj Paradi ponosa u Sarajevu nazivajući je teškim grijehom, dok je na portalu Katoličkog tjednika objavljen komentar uz poziv na suzdržavanje od nasilja na tom skupu, te je ista ocijenjena “sramotom za ovaj grad” te da je održavanje homoseksualne parade i promoviranje tih vrijednosti protivno nauku Katoličke Crkve. Ankete i mišljenja među građanima BiH o ‘Paradi ponosa’ su podijeljene – jedni negoduju i osuđuju, drugi podržavaju.

U svim džamijama u petak je nakon vjerskog obreda pročitan stav vijeća muftija o najavljenoj prvoj bosanskohercegovačkoj Paradi ponosa koja će se u Sarajevu održati u nedjelju. Pozivajući se na odredbe iz Kurana, u poruci se navodi kako islam afirmira brak muškarca i žene te obitelji “potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i obitelji kao osnovne ćelije ljudskog društva”, prenosi

Jasno je navedeno kako homoseksualnost smatra “grijehom i razvratom i kao takav zabranjenim”.

“Shodno tome i povodom najavljenog okupljanja pozivamo vjernike i vjernice da se distanciraju od promocije velikih grijeha. Također, skrećemo pažnju vjernicima da nijednom pojedincu, ma tko bio, nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog osonog uvjerenja i orijentacije”, naveli su u zajedničkoj poruci (hutbi) vjerski službenici u džamijama u petak.

Više muslimanskih udruženja usprotivila se održavanju Parade ponosa u Sarajevu ocjenjujućo kako se njome remete tradicionalne vrijednosti Bošnjaka muslimana. Najdalje su s ocjenama otišli iz udruženje Mladi muslimani iz Sarajeva koji su nedjeljnu homoseksualnu paradu nazvali paradom srama i zlom te su pozvali bošnjačke političare, Islamsku zajednicu i intelektualce, te građane da je bojkotiraju, dok su potporu međunarodnih dužnosnika ovome okupljanju ocijenili neprijateljskom i destruktivnom.

U autorskom komentaru glavni urednik Katoličkog tjednika, velečasni Josip Vajdner, je ocijenio kako je održavanje homoseksualne parade i promoviranje tih vrijednosti protivno nauku Katoličke Crkve. “Stoga, Katolička Crkva nikada neće moći poduprijeti bilo kakve zahtjeve koji u temelju imaju relativiziranje pa i amnestiranje grijeha. Odatle ne može poduprijeti ni homoseksualnu paradu niti joj naći opravdanje”, naveo je velečasni Vajdner.

On je zaključio kako je održavanje Parade ponosa u Sarajevu “sramota za ovaj grad”, ali je istodobno naglasio “kako bi još veća sramota bilo da u, ne daj Bože, neredima zbog iste, netko strada”. Na zgradi veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini u petak je osvanula velika LGBT zastava duginih boja uoči prve bosanskohercegovačke homoseksualne povorke.

Američki veleposlanik Eric Nelson, koji je deklarirani homoseksualac, je najavio kako će sudjelovati u povorci zajedno sa svojim partnerom kako bi na taj način dao potporu pripadnicima LGBTIQ zajednice.

Potporu ‘Paradi ponosa’ dala je kolumnom i književnica i veleposlanica BiH u Češkoj Martina Mlinarević  te je najavila sudjelovanje, a učešće su najavile i brojne poznate osobe.

Povorka će krenuti točno u nedjelju, u 12:00 sati ispred Vječne vatre u Titovoj ulici, a u osigurani prostor povorke će se moći ući samo na jedan ulaz iz Ulice Kulovića od 11:00 do 12:00 sati, gdje će svi učesnici i učesnice morati proći sigurnosnu kontrolu. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12:00 sati, nakon čega nikome neće biti dozvoljeno da uđe na povorku. Neće biti moguće naknadno se uključiti u povorku na nekom drugom mjestu.

Povorke ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori. Inicijativa da se organizuje povorka ponosa i u BiH dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

Za vrijeme održavanja prvog homoseksualnog skupa ‘Parade ponosa’ u nedjelju, u glavnom gradu BiH, angažirano je 1100 policajaca, posebni snajperski timovi i zaštitari, a bit će postavljene betonske zapreke uz sporedne prometnice u središtu grada kojom je predviđeno kretanje kolone. Predviđeno je i održavanja protuskupa koji bi trebao promovirati vrijednosti obitelji.

 

(Izvor: Agencije)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Razotkrivanje Moderne – mRNA cjepiva kao intervencija u ljudski genom?

mRNA je nova metoda izrade cjepiva koju neki nazivaju eksperimentalnom, a neki revolucionarnom. Revolucionarna zbog …