Petak , listopad 30. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Istraživanje koje bi moglo puno toga promijeniti: Ako pijemo vodu iz plastičnih boca, pijemo i plastiku

Istraživanje koje bi moglo puno toga promijeniti: Ako pijemo vodu iz plastičnih boca, pijemo i plastiku

Istraživanje provedeno s više od 250 plastičnih bočica za vodu, na 11 različitih brendova u devet različitih zemalja pokazalo je da je kontaminacija mikroplastikom skoro pa konstanta i pronađena je u više od 90% uzoraka. Istraživanje je,  između ostalih, obuhvatilo brendove kao što su Aquafina, Dasani, Evian, Nestlé i San Pellegrino.

Točnije, pijenjem iz plastične bočice unosimo u organizam čestice mikroplastike, a znanstvenici traže ispitivanje mogućih zdravstvenih posljedica. Istraživanje koje je provela novinarska organizacija Orb Media u suradnji sa znanstvenicima Državnog sveučilišta u New Yorku, otkrilo je da se u ljudskoj kosi nalazi prosječno 10,4 mikroplastičnih čestica po litri.

To je oko dva puta više od onečišćenja koje je otkriveno u ranijoj studiji provedenoj o kontaminiranosti vode plastikom iz slavine, javlja independent.co.uk. Istraživanje je provedeno diljem svijeta, a najviša stopa zagađenja je u SAD-u.

Prethodna istraživanja pokazala su da se veliki dio plastičnih mikročestica nalazi u oceanima, jezerima, rijekama te u ribljim utrobama, a dobar dio te plastike dolazi iz otpadnih voda u kojima je prana sintetička odjeća.

U slučaju flaširane vode, studija je pokazala da je onečišćenje dijelom rezultat plastične ambalaže, a dijelom greška u procesu punjenja. Istraživanje je, između ostalih, obuhvatilo brendove kao što su Aquafina, Dasani, Evian, Nestlé i San Pellegrino.

Čak 90% injekcijskih plastičnih masa može proći kroz ljudsko tijelo, ali neke od njih mogu se nataložiti u crijevima ili ostati putovati kroz limfni sustav, prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane. “Ne znamo koje se sve kemikalije nalaze u plastici, još je tu puno nepoznanica”, rekao je za Orb, Jane Muncke, vodeći znanstvenik na Forumu o problemima pakiranja hrane u Zurichu.

 

(Izvor: Agencije)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Inicijativa roditelja: U naš tim stiže epidemiolog!

Inicijativa roditelja HNŽ/ŽZH – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci ekskluzivno najavljuje kako se već postojećem …