Nedjelja , veljača 23. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Provincijal Renić: Recentni istupi patra Ike bili su izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove

Provincijal Renić: Recentni istupi patra Ike bili su izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove uputila je 29. srpnja priopćenje o istupima svoga člana o. Ivana Mandurića u medijima i na društvenim mrežama koje prenosimo u cijelosti od Informativne katoličke agencije.

Nakon upita više vjernika te pojave određenih dezinformacija u svezi s javnim nastupima člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Ivana Mandurića, željeli bismo se u ime iste isusovačke redovničke zajednice očitovati o novonastalim raspravama u javnosti. Kao dokazano revan i kreativan član naše provincije, o. Mandurić je nedavno imenovan mjesnim poglavarom isusovačke zajednice u Osijeku, u kojem isusovci vode važne apostolate na području školstva, rada s mladima i laičkim udrugama. O. Mandurić je također poznat po nastupima u medijima, čime daje dragocjen prilog novoj evangelizaciji. Premda je u većini nastupa uspješno promovirao kršćanski nauk, ipak je katkad bio nagao i nespretan u izjavama te su one izazvale nezadovoljstvo među vjernicima i pojedincima, ali i među članovima isusovačke redovničke zajednice. Na spomenute poteškoće o. Mandurić je ranije bio bratski upozoravan. Inače, po pravilima Družbe Isusove, redovnik se prije svakog nastupa u javnim medijima, napose o delikatnim temama, najprije mora konzultirati s poglavarom. To vrijedi i za nastupe na društvenim mrežama. Napose vrijedi u slučajevima kad je moguća percepcija da se redovnik upušta u političke stranačke rasprave. Upravo ovo posljednje je bilo slučaj u interventu o. Mandurića od 27. srpnja o.g. u svezi s kampanjom za predsjedničke izbore koja traje u Hrvatskoj, a o čemu se nije prethodno konzultirao s vodstvom provincije. Budući da su njegovi recentni istupi u medijima bili izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove, o. Mandurić je bez oklijevanja i s razumijevanjem prihvatio uputu provincijskog poglavara da na određeno vrijeme obustavi aktivnost na društvenim mrežama.

U međuvremenu su se pojavile špekulacije da je na spomenutu odluku vodstva isusovačke provincije utjecao navodni intervent iz političkih struktura. U potpunosti ih odbacujemo. Nikakvog takvog interventa nije bilo, niti bi bio mjerodavan. Dapače, bilo kakvo uplitanje svjetovnih instanci u stvari vjere, morala, društvene problematike i internih pitanja, za Družbu Isusovu je neprihvatljivo. “Pouzdani izvori” koji se u tom kontekstu navode potpuna su izmišljotina.

Koristimo priliku da se ispričamo svima koji su se bilo čime iz spomenutih rasprava, izjava ili postupaka Družbinih članova osjetili osobno povrijeđeni. Isusovac treba imati na umu da nikad ne nastupa kao pojedinac, nego da uvijek ostaje činjenica da je redovnik i kao takav percipiran u javnosti. Žao nam je kad se to zaboravi, jer upravo u jedinstvu umova i srdaca je snaga katoličkog redovništva.

U Zagrebu, 29. srpnja 2019.

U ime Hrvatske pokrajine Družbe Isusove,

o. Dalibor Renić S.J., provincijal

Podsjetimo, na društvenim se mrežama ne stišavaju rasprave o gašenju profila patera Ike Mandurića, koji je komentirao intervju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem je za Gloriju ispričala kako prakticira jogu, dok dan završava večernjom molitvom.

I dok su u javnost izašli brojni argumenti i pojašnjenja zašto je nespojivo prakticiranje joge i katoličanstvo, odnosno kršćanstvo – na društvenim je mrežama plasirana i tvrdnja da je pater Ike Mandurić morao ugasiti svoj FB profil po nalogu svog provincijala, dakle sebi nadređenog u Družbi Isusovoj, jer je to zatraženo iz Ureda Predsjednice.

Nakon što je vjeroučitelj iz Rijeke, karizmatični Marin Miletić u svom video komentaru kako je profil patera Ike Mandurića ugašen “navodno” zbog intervencije iz Ureda Predsjednice, oglasio se, komentarom i provincijal Družbe Isosove, pater Dalibor Renić.

Komunikaciju između njega i Marina Miletića donosimo u cijelosti:

“Dragi Marine, pater Ike je izvrstan redovnik i svećenik. Sve ostalo je u obiteljskoj domeni Družbe Isusove, koja ima svoja pravila o medijima. Nikakvih intervencija nije bilo niti bi blie mjerodavne. Priča o pozivu iz Ureda je potpuno izmišljena laž i čudi me da si je olako nastavio širiti. P. Dalibor”, napisao je pater Dalibor Renić.

Miletić mu je odgovorio: “Dalibor Renic pozdrav pater. eto, pokušao sam se ograditi nekoliko puta govoreći “navodno” i “kako se piše”… meni osobno su Isusovci jako dragi. i takvi će mi ostati. pa ipak, znam da se pritisak radi.

Izvor: narod.hr/ika.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Dr. Stjepo Bartulica: “Milanović se narugao našoj himni, a Plenković je ljevičar s tijelom u Hrvatskoj, a mislima u Bruxellesu!”

Hrvatsku su nam oteli bivši komunisti, koji danas veličaju diktatora Tita, a kritiziraju Orbana zato …