Utorak , prosinac 1. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Izaslanstvo Hrvatskog zajedništva na obilježavanju 25 godina od stradanja Hrvata na Stipića livadi

Izaslanstvo Hrvatskog zajedništva na obilježavanju 25 godina od stradanja Hrvata na Stipića livadi

Izaslanstvo Hrvatskog zajedništva predvodili su: dr. Diana Zelenika, kandidatkinja za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ 1990, Ilija Cvitanović, predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-Hrast, Pero Barbarić Pepi i Nikola Raguž, predsjednik HSP BiH.

Od stravičnog zločina na Stipića livadi prošlo je 25 godina. Podsjetimo, Stipića livadi, iznad Doljana u Općini Jablanica počinjen je zločin nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH, a za zločin do danas nitko nije odgovarao.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmjenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livadi. Svetu misu za poginule pripadnike HVO-a predvodio je fra Andrija Jozić, gvardijan franjevačkog samostana na Šćitu (Rama) uz koncelebriranje 14 svećenika.

Izaslanstvo je nakon mise zadušnice za sve poginule na Stipića livadi položilo vijence i zapalilo svijeće poklonivši se nevinim žrtvama za čiju smrt nitko nije odgovarao.

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

PETERNEL DAO NOVO IME ‘HRVATSKO-SRPSKOJ TRGOVAČKOJ KOALICIJI’: “To je Plenkovićeva ‘koalicija bratstva i jedinstva’!“

Mjere koje je u petak predstavio Andrej Plenković, izraz su njegove panike i straha – …