Srijeda , svibanj 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Izetbegović, Radončić i Komšić prozvali Dodika za krizu; Čoviću su još otvorena vrata i pozivaju na formiranje federalne vlade

Izetbegović, Radončić i Komšić prozvali Dodika za krizu; Čoviću su još otvorena vrata i pozivaju na formiranje federalne vlade

Nakon današnjeg sastanka predsjednika SDA, SBB-a i DF-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, poručeno je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i dužnosnicima RS-a da se “neće dozvoliti prelaženje crvene linije”, te da se “povuku nedavne zaključke definirane u NSRS-u”, javlja Klix.ba.

Izetbegović je u svom obraćanju rekao da će na svaku prijetnju teritorijalnom inergritetu BiH snažno odgovoriti.

Izetbegović: Upitno 140 milijuna eura grantova, najavljuje se povlačenje stranih investicija

“Nijedan pedalj ove države se ne može odcijepiti. Takvo nešto dovodi do narušavanja mira. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, a posebno OHR, da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci za krizu koju je prouzročio Dodik. Dosadašnje djelovanje međunarodne zajednice ih je samo ohrabrilo”, kazao je on.

Izetbegović je dalje naveo da od Srbije traže da se striktno pridržava Daytonskog sporazuma, a naročito njegovog člana 1.

“Blage i neuvjerljive reakcije Vučića kada u njegovom prisutvu i pred patrijarhom SPC-a Dodik prijeti secesijom i narušavanjem teritorijalnog integriteta BiH. Ovo nije prijetnja samo BiH nego cijeloj regiji. Nećemo pristajati ni na kakve ucjene. Nećemo podržati izbacivanje stranih sudaca iz Ustavnog suda, o tome se može razgovarati tek kada BiH snažno napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO”, rekao je lider SDA.

Pozvao je HDZ BiH da pokrene proces uspostave vlasti u FBiH imenovanjem predsjednika FBiH. Također, rekao je da je BiH u prilici da preuzme 140 milijuna eura grantova ali da je to sada upitno. Naglasio je i da su pojedini investitori najavili povlačenje investicija iz BiH.

Izetbegović se osvrnuo i na izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, kazavši da je u Banja Luci prije rata živjelo više od 50 posto bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Komentirao je Vučićeve riječi da je “Banja Luka umalo pala kada je srpska strana bila najslabija”, podsjetivši da je u tom gradu prije rata živjelo više od 50 posto Bošnjaka i Hrvata.

“Armija RBiH je 1995. godine bila pred ulazom u Banja Luku, dok je narod bio u enklavama. Te godine nije izgubljena nijedna bitka”, istakao je Izetbegović.

Podsjećamo, Vučić se govoreći o naoružavanju Srbije zapitao trebaju li biti najslabiji, aludirajući da bi netko mogao napasti Srbe, “kao 1995. kada je zamalo pala Banja Luka”.

Radončić: Očekujemo korekciju zahtjeva

Radončić je rekao da su danas, kao vladajuća koalicija, “izvršili moralnu i državničku obvezu istaknuti stav patriotskih snaga u BiH nakon ovoga što danima dolazi od Dodika i vlasti RS-a”.

“Nismo to uradili da bismo uplašili građane, nego da bismo rekli Dodiku i politici separatizma da postoji crvena linija preko koje se ne smije prijeći. Nakon ovih reakcija očekujemo korekciju zahtjeva koje nitko ne može prihvatiti”, rekao je on.

Komšić:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je Milorada Dodika da se vrati radu u institucijama BiH kako to predviđaju Ustav i zakoni BiH.

“Štetu od njegovih postupaka u najvećoj mjeri snosit će građani RS-a zbog povlačenja potencijalnih investitora koje će otjerati atmosfera nesigurnosti. Druga stvar, ovdje u Predsjedništvu imate puno sporazuma i ugovora financijske naravi. Veliki dio tog novca treba ići u RS. Zato je takva vrsta političkog djelovanja nepotrebna i nanosi štetu onim ljudima za koje kaže da se zalaže”, kazao je Komšić.

On je dodao da se “mora znati dokle se može ići u političkom djelovanju”.

“Država BiH i njen suverenitet i integritet nisu nešto o čemu se pregovara, institucije BiH, uključujući Ustavni sud i strane sudci, također nisu nešto o čemu se pregovara. Da bi se o tome pregovaralo, mora se ući u sveobuhvatnu reformu sustava. To što nam se odluke sudova ne sviđaju, ne znači da se one ne moraju provoditi, ali ne možete ih izravno rušiti i opstruirati i to svoditi na izraz volje entiteta”, jasan je bio Komšić.

Pozvao je Dodika da se vrate uobičajenim poslovima i aktivnostima te donošenju odluka koje su im u opisu poslova.

“BiH se sigurno neće raspasti ni doći u priliku u kojoj je bila kad je velika sila udarila na nju i pokušala je rasturiti. Nije uspjelo tada i neće nikad, jer je to volja većine građana BiH”, poručio je Komšić.

republika.info

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HODAK: Ljevičari olajavaju Krstičevića, ratnog generala i pobjednika, ali ne pitaju kako je do stana u centru Zagreba došao Matula?

Gledam kviz HRT-a ”Tko želi biti milijunaš” s Tarikom Filipovićem. Kandidati su solidnog znanja. Ali, zna …