Nedjelja , studeni 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Izvješće sa sastanka koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH

Izvješće sa sastanka koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH

U Hotelu „Kupres“ u Kupresu je dana 09.09.2017 godine s početkom u 13,00 sati održan sastanak koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH,potpisnici Rezolucije Branitelja.

Sastanak je organiziran zbog aktualnog trenutka braniteljske populacije u FBiH,a poglavito razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Sastanak je otvorio Vlado Marušić,predsjednik UZB ŽZH koji je nazočne u kratkim crtama izvijestio o provedbi/implementaciji Rezolucije Branitelja u oba Doma Parlamenta FBiH. Rekao im je kako su predstavnici UZB imali konstruktivne sastanka u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH,predsjedavajućim Predsjedništva BiH,te predsjednikom HNS-a dr.Draganom Čovićem,kao i s Odjelom za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u na kojim sastancima su usvojeni zaključci u kojima se sve točke Rezolucije Branitelja usvajaju,te kako će iste kroz nekoliko zakona o pravima Branitelja biti provedene u praksi. Dvije točke Rezolucije Branitelja su uvrštene u 2/dva zakona i to:

-U Prijedlog Zakona o razvojačenim Braniteljima ušla je točka Rezolucije Izrada jedinstvenog registra Branitelja i objava korisnika prava,

-Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja na koji zakon je UZB odnosno koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata dostavila svoje prijedloge,amandmane i sugestije kao poseban zakon će biti u parlamentarnoj proceduri na jednoj od idućih zasjedanja u oba Doma Parlamenta FBiH.

Ono s čime predstavnici UZB nisu i ne mogu biti zadovoljni je neuvrštavanje u parlamentarnu raspravu u okviru usvajanja Zakona o razvojačenim Braniteljima u FBiH i koji je usvojen,instituta Braniteljskog dodatka koji je prihvaćen kao prvi zaključak na sastanku UZB s Odjelom za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u,zbog čega su predstavnici UZB zatražili ponovni sastanak s dr.Draganom Čovićem,Odjelom za Branitelje i Domovinski rat,s klubovima zastupnika HDZ-a BiH u oba Parlamenta FBiH i ti se sastanci očekuju uskoro.

Nakon Marušića riječ je dobio Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH koji se osvrnuo na prethodne sastanke s dr.Draganom Čovićem,Odjelom za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u,te kako je on u ime UZB zatražio sastanke s HDZ-om BiH,SBB,SDA,na kojim sastancima bi se predstavnicima tih stranaka predočili zahtjevi koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u provedbi Rezolucije Branitelja,a koji sastanci se očekuju uskoro. On je u svom poznatom retoričkom stilu izrazio nezadovoljstvo ponašanjem HDZ-a BiH jer nije ispunio sve zaključke sa sastanaka u Mostaru,smatrajući kako su isti izigrali povjerenje UZB ali kako imaju ipak šansu popraviti loš dojam koji su ostavili neuvrštavanjem instituta Braniteljskog dodatka u parlamentarnu raspravu,ukoliko to u narednom periodu isprave i predlože.

Poslije Drage Grbavca riječ je dobio Armin Plivčić-Pliva iz Donjeg Vakufa,član koordinacije udruga potpisnika Rezolucije Branitelja koji je ponovio kao i do sada kako je trenutačno jedina adresa za rješavanje pitanja Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu Parlament FBiH u kojemu su završile sve točke Rezolucije Branitelja kroz nekoliko ponuđenih prijedloga zakona o pravima Branitelja.

Napomenuo je također kako je slijedeća stanica rješavanja točaka Rezolucije Branitelja Dom naroda Parlamenta FBiH u kojem bi se ona 3/tri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojena zakona o pravima Branitelja trebala potvrditi a oni su:

-Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o razvojačenim Braniteljima,

-Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga

u FBiH,

-Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o nositeljima najviših ratnih odličja,

Dok će kako je već rečeno Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja posebno razmatrati na nekoj od idućih sjednica oba Doma Parlamenta FBiH.

Na kraju je riječ dobio Sead Kličić predstavnik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz USK  koji se osvrnuo na kamp dijela branitelja ispred Vlade FBiH koji mjesecima prosvjeduju ispred Vlade FBiH. Napomenuo je kako je on prema dogovoru ispred njegovog USK njih trebalo obići što je i učinio ali j doživio neugodnost od tih Branitelja dijela Armije BiH na način kojim su ga isti verbalno napali riječima zbog čega je on napustio taj kamp. Ono što mu se nije svidjelo u tom kampu je struktura tih Branitelja jer među njima ima najmanje Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu,dok velika većina ima riješen braniteljski status što je suprotno borbi koju koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata vodi za ostvarivanje zakonskih prava branitelja iz obje vojne komponente već nekoliko godina.

Isto tako rekao je kako će on kao predstavnik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiHZ ispred USK odmah s nedjelje zatražiti sastanke s SBB i SDA na najvišoj razini.

Poslije izlaganja navedenih predstavnika koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata prisutni predstavnici,potpisnika Rezolucije Branitelja su mogli učestvovati u raspravi gdje su se svi složili kako treba pojačati aktivnosti u pregovorima s predstavnicima vladajuće koalicije stranaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH(HDZ-a BiH,SDA,SBB)kako bi se sve točke Rezolucije Branitelja uskoro sprovele u djelo.

Isto tako svi prisutni su se složili kako je jedino mjesto za rješavanje točaka Rezolucije Branitelja Parlament FBiH,a kada dođe vrije da se točke Rezolucije Branitelja izvrše onda će biti mjerodavna Vlada FBiH i tada će koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata adekvatno reagirati.

Na kraju sastanka su usvojena 2/dva zaključka i to:

 

1.Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH,potpisnici Rezolucije Branitelja će odmah po završetku sastanka u Kupresu u svaki od klubova zastupnika Doma naroda uputiti zahtjev za hitnim uvrštavanjem usvojenih Zakona o pravima Branitelja koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH,na iduće zasjedanje tog doma ,uz zahtjev za aktivnim učestvovanjem predstavnika koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na tom zasjedanju.

2.Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata će odmah po završetku sastanka u Kupresu uputiti zahtjev svim strankama vladajuće koalicije u FBiH(SDA,HDZ.a BiH,SBB),za hitnim organiziranjem sastanaka s jedinom temom sastanka provedbom svih točaka Rezolucije Branitelja kroz ponuđene zakona o pravima Branitelja,te utvrđivanjem rokova za njihovo usvajanje.

Poštovani Branitelji!

I današnji sastanak je još jedna potvrda kako je koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH iz obje vojne komponente(Armije BiH i HVO-a)sačuvala i zadržala kompaktnost i jedinstvo kao i svih ovih godina skupa i zajedno u svim burama i neverama,te kako to jedinstvo nitko nikada neće narušiti pa taman se on zvao Salko Bukvarević,ministar Branitelja u FBiH,ili bilo koji predstavnik zakonodavne ili izvršne vlasti u BiH i FBiH,ili pak predstavnik neke od silnih Braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje nisu potpisnice Rezolucije Branitelja.

Jedinstvo koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH je jedini i istinski jamac uspjeha u ostvarivanju naših prava,jer dok je tako nemamo se čega niti koga bojati. Naprotiv moraju se drugi nas bojati poštovani Branitelji.

Zajedno do pobjede Branitelji!

 

Vlado Marušić,član koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Koalicija MOSTAR MOJ DOM: Regija Mostar – Europska regija cvijeća

Koalicija „Mostar moj dom“ koju  čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast , u sklopu kampanje …