Srijeda , svibanj 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Izvještaj sa skupštine URB HVO-a ŽZH od 27.02.2019.

Izvještaj sa skupštine URB HVO-a ŽZH od 27.02.2019.

Dana 27.02.2019 godine u prepunoj kino Sali“Borak“u Širokom Brijegu s početkom u 19,00 sati održana je skupština URB HVO-a ŽZH na kojoj je predviđen slijedeći dnevni red:

1.Izvještaj o radu udruge od zadnje skupštine do održavanja ove,

2.Poziv članovima udruge za dostavljanje dokumentacije i fotografija za izradu članskih

iskaznica i izmirenje članskih obveza,

3.Pitanja rukovodstvu udruge i razno,

Skupštinu je otvorio Predsjednik URB HVO-a ŽZH Vlado Marušić koji se zahvalio nazočnima na odličnom odzivu na skupštinu,jer je među okupljenim braniteljima bilo dosta onih koji su se pojavili prvi put,a došli iz cijele ŽZH, što je samo potvrda povjerenja koje članovi udruge imaju u rukovodstvo udruge i njihov rad. Nakon toga Marušić je pročitao dnevni red za skupštinu,te pozvao nazočne članove da odaju minut šutnje za sve poginule branitelje iz Domovinskog rata kao i za sve one koji su nas napustili s ovog svijeta do održavanja ove skupštine. Potom je prigodnu molitvu za duše naših Branitelja i svih pokojnih hrvatskih Branitelja iz II svjetskog rata,poraća i Domovinskog rata predmolio Vinko Banožić,Predsjednik URB HVO-a Grada Širokog Brijega.

Nakon molitve Vinko Banožić se nazočnima obratio svojim riječima,gdje je zahvalio Bogu na ustrajnosti koje rukovodstvo URB HVO-ŽZH čini u ostvarivanju prava razvojačenih Branitelja,gdje je napomenuo kako je URB HVO-a ŽZH i URB HVO-a Grada Širokog Brijega konačno napustila koncept multietičnosti što u prijevodu ne znači ništa,a trebalo je to davno učiniti,jer ove dvije udruge predstavljaju razvojačene Branitelja HVO-a, dakle branitelje iz reda hrvatskog naroda,koji je u  svim ratovima pa i u Domovinskom pretrpio najveće gubitke braneći dušu hrvatskog naroda,pa se stoga nitko nema pravo stidjeti svog hrvatskog identiteta. Isto tako je napomenuo kako je Vlado Marušić Predsjednik URB HVO-a ŽZH u Sarajevu bio izložen životnoj pogibelji od tzv.boraca Armije BiH i tzv.boraca iz Ljubuškog ali je zahvaljujući Božjoj providnosti i mentalnoj snazi koju posjeduje Vlado Marušić njemu sačuvan život. Isto tako napomenuo je kako je Vlado Marušić priču razvojačenih Branitelja doveo samom kraju te pozvao nazočne članove na zajedništvo i ustrajnost u ostvarivanju njihovih prava koja su nadomak cilja.

Vlado Marušić se zahvalio Vinku Banožiću na iskrenim riječima te odmah prešao na stvar obrazlažući poteze koje je rukovodstvo URB HVO-a poduzelo u zadnjem periodu. Rekao je kako se istovremeno ne može služiti dvojici gospodara. Bogu i novcu,te povukao paralelu između UZB/Borci BiH i URB HVO-a ŽZH,navodeći kako su članovi URB HVO-a ŽZH do 10.03.2019 godine,odnosno do održavanja općeg sabora razvojačenih Branitelja HVO-a u Posušju bili u sastavu UZB ŽZH,ali su jednoglasnom voljom prisutnih članova na općem saboru u Posušju odlučili kako nikada više neće:

-Blokirati nikakve granične prijelaze i prometnice u FBiH i ŽZH,

-kako će ubuduće prava za svoje članove tražiti u ŽZH i RH,

-Kako će se ubuduće ta udruga zvati URB HVO-a ŽZH,

-kako ta udruga napušta koncept multietičnosti koji je bio prevelik teret za sve članove te udruge,

„S obzirom kako i UZB/Borci BiH i URB HVO-a ŽZH u principu imaju isti cilj postavlja se pitanje u čemu se onda razlikuju“?postavio je pitanje Marušić nazočnim članovima na koje je dao sam odgovor. Ove dvije udruge se razlikuju u metodama koje koriste kako bi došli do istog cilja. UZB/Borci BiH koristi metode,sile,sukoba,provociranja,laži,obmana i ucjena,gdje u opasnost dovode svoje članove,policiju,vozače motornih vozila,slučajne prolaznike i novinare,što se već dogodilo na nekoliko mjesta u FBiH gdje je pala i prva kolateralna žrtva Ramiz Bećirević razvojačeni Branitelja iz Zenice kojemu je otkazalo srce nakon sukoba branitelja i policije kod pravnog fakulteta u Sarajevu. Isto tako skupina tzv;branitelja je 28.02.2019 godine blokiralo važnu prometnicu Bradinu kod Konjica i Vogošćansku petlju kod Sarajeva gdje je na debelom minusu u osobnim i teretnim vozilima bilo zarobljeno na tisuće vozača,žena i djece zbog čega su majke i vozači iz tih vozila proklinjali te tzv.Branitelje.Kod Skendrije u Sarajevu je skupina tih tzv.branitelja napala novinara portala Klix.ba i Al Jazirre što je bacilo ružnu mrlju na sve razvojačene Branitelje iz FBiH. Na graničnom prijelazu Bijača kod Ljubuškog zbog blokade tog prijelaza na tempereturama višim od 40 stupnjeva C je došlo do sukoba vozača motornih vozila s tzv.članovima tzv“šatora istine“iz Ljubuškog uslijed čega je došlo do ozljeda s obje strane. Međutim predstavnici tog tzv.šatora istine“i tzv.kampa heroja“ne odustaju od svojih metoda u uvijek traže i pronalaze neke planove B,C ili Ž kojim remete nesmetan promet ljudi,roba i usluga što je nespojivo s izvornom tendencijom razvojačenih Branitelja u FBiH koji samo traže svoja prava a ne sukobe ni sa kime. Zbog svih tih razloga URB HVO-a ŽZH se razišla s rukovodstvom UZB/Borci BiH i ubuduće će svoja prava tražiti u institucijama ŽZH i Vlade RH demokratskim metodama bez ikakve primjene sile ne ugrožavajući nikoga

Potom je nazočne članove izvijestio o detaljima sastanka predstavnika URB HVO-a s predstavnicima Ministarstva Branitelja RH koji je održan u sjedištu tog ministarstva u Zagrebu prije nekoliko dana na zahtjev URB HVO-a ŽZH  gdje su učinjeni znatni napori kako bi Vlada RH i Ministarstvo Branitelja pomogli skupinu razvojačenih Branitelja HVO-a kojima prijeti socijalna i ekonomska isključivost,a kao prvi bitan korak ka oživljavanju tog cilja je otvaranje ureda u ŽZH(prijedlog je Široki Brijeg)kao administrativno,gospodarsko,športsko u kulturno sjedište ŽZH, koji bi bio organizaciona spona između Vlade RH,Ministarstva Branitelja RH,Ureda za dijasporu,HNS i predstavnika razvojačenih Branitelja HVO-a iz borbenih postrojbi poradi lakšeg ostvarivanja svih osnovnih i dopunskih prava razvojačenih Branitelja HVO-a u RH,gdje su predstavnici URB HVO-a dobili svesrdnu podršku u svojim zahtjevima,a koji ured bi financijski podržavala Vlada RH preko ureda za dijasporu .

Na kraju izlaganja Marušić je napomenuo kako se URB HVO-a ŽZH isključivo bori za prava svojih članova koji su bili u borbenim postrojbama,i koji ne ostvaruju nikakva trajna mjesečna novčana primanja po osnovu učešća u Domovinskom ratu neovisno jesu li ili nisu u radnom odnosu,te napomenuo kako takvih branitelja u ŽZ nema više od 700 do 1000 te kako njihova ukupna novčana potraživanja na braniteljski dodatak neće prijeći 1,5 do 2 milijuna KM na godišnjoj razini. Ta sredstva se nalaze u proračunu ŽZH ,od ušteda koje federalno ministarstvo Branitelja načini tijekom jedne kalendarske godine a ona su između 8 i 9 milijuna KM godišnje,te od sredstava Vlade RH koja pomaže branitelje HVO-a na godišnjoj razini.

Napomenuo je također kako će sutra 28.02.2019 godine biti sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je previđeno uvrštavanje Zakona o pravima razvojačenih Branitelja FBiH n dnevni red tog zasjedanja ali kako nikada ni zastupnički a ni dom naroda kao ni Vlada FBiH neće usvojiti opravdane zahtjeve razvojačenih branitelja na braniteljski dodatak,Izradu i javnu objavu jedinstvenog registra branitelja i objavu spiska korisnika prava iz BIZ(braniteljsko-invalidske zaštite)jer među 577 000 pripadnika oružanih snaga FBiH barem je polovica lažnih dok korisnika prava iz BIZ ima preko 140 000 od kojih je najmanje  polovica lažnih,zbog čega nikakva politička opcija koja predstavlja muslimansko-bošnjački narod u FBiH neće prihvatiti taj registar,a poglavito SDA kao vodeća politička stranka muslimanskog naroda u BiH. Napomenuo je također kako razvojačene branitelje pred institucijama zakonodavne i izvršne vlasti predstavljaju nekompetentni,nelegalni i  nelegitimni predstavnici iz obje vojne komponente,koji su putem sile uzurpirali pravo predstavljanja razvojačenih Branitelja iz cijele FBiH zbog čega predstavnici vlasti u FBiH iste zavlače godinama i razvlače rješenje pitanja u nedogled. Isto tako napomenuo je kako aktualni Nacrt zakona o pravima razvojačenih Branitelja u FBiH ne sadrži niti minimum zahtjeva razvojačenih Branitelje sadržanih u rezoluciji Branitelja zbog čega je  svaki pokušaj razvojačenih Branitelja preko tih tzv“predstavnika razvojačenih branitelja“unaprijed osuđen na neuspjeh kao i moguće teže posljedice i žrtve u čemu URB HVO-a ne želi i neće sudjelovati nikada. Isto tako rekao je kako nikakva politička opcija u FBiH nikada neće podržati neki neprovediv,nerealan,nezakonit, i na sudu neobranjiv zakon što predstavnici tzv“šatora istine i tzv.kampa heroja“zapravo nude uz pomoć svoji političkih mentora koji se žele na krvi bespomoćnih Branitelja dočepati vlasti u FBiH a oni su:SDP,DF,Naša stranka te neke druge manje stranke muslimansko-bošnjačkog naroda u BiH  koje se šlepaju uz ove navedene. Konačno je rekao:živi bili pa vidjeli što će biti sutra u Parlamentu FBiH.

Nakon toga je pozvao članove URB HVO-a da rukovodstvu udruge predaju potrebitu dokumentaciju i fotografije za izradu članskih iskaznica za članove udruge kao i izmirenje članskih obveza,jer je u tijeku izrada registra članova udruge iz borbenih postrojbi,koji registar će biti uskoro javno objavljen,i putem kojeg će URB HVO-a ŽZHZ za svoje članove od Vlade ŽZH tražiti plaćanje braniteljskog dodatka u visini od 6,00 KM po mjesecu učešća u Domovinskom ratu u BiHi.

Nakon održane skupštine dio članova udruge i rukovodstvo udruge su otišli na zajedničko druženje u ugostiteljski objekt u Širokom Brijegu gdje su evocirali ratne i životne uspomene.

URB HVO-a ŽZH

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HSP BIH: Tražimo od HNS BiH da prekine svaki oblik suradnje sa Miloradom Dodikom i SNSD-om

Hrvatska stranka prava BiH na čelu sa predsjednikom Nikolom Ragužem najžešće osuđuje izjavu traktoriste iz …