Ponedjeljak , siječanj 21. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Izvoz u prošloj godini premašio 11 milijardi KM i povećan za 17%

Izvoz u prošloj godini premašio 11 milijardi KM i povećan za 17%

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u kojoj se navodi da je izvoz veći od 11 milijardi KM i povećan je 17 posto u odnosu na godinu ranije.

Ukupan opseg vanjskotrgovinske razmjene u prošloj godini iznosio je 29,19 milijardi KM i povećan je za 14 posto u odnosu na godinu ranije. Porastao je i uvoz robe za 12 posto i iznosio je 18,13 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom porasla je za tri posto u odnosu na prethodnu godinu i sada iznosi 61 posto.

Posmatrano po geografskoj strukturi, Europska unija (EU) je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom opsegu robne razmjene sudjeluje sa 65 posto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma “CEFTA 2006” sa 14 posto. Izvoz u EU ostvaruje učešće sa više od 71 posto u ukupnom bh. izvozu, a uvoz iz zemalja EU sudjeluje sa 61 posto u ukupnom bh. uvozu. U ovom periodu zabilježen je pad trgovinskog deficita od dva posto.

Izvoz u zemlje CEFTA-e sudjeluje sa 16 posto u ukupnom bh. izvozu, a uvoz sa 13 posto u ukupnom uvozu BiH. U 2017. godini zabilježen je rast ukupne robne razmjene sa CEFTA-om od 19 posto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je izvoz porastao za 28 posto, a uvoz za 12 posto, što je praćeno padom trgovinskog deficita od 22 posto.

Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom Bosna i Hercegovina ima s Austrijom (145 posto), Slovenijom (107 posto), Njemačkom (76 posto), Hrvatskom (70 posto), Italijom (59 posto), Turskom (56 posto) te Srbijom (54 posto).

U prošloj godini BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku te Crnu Goru. Istovremeno je BiH najviše uvozila iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Slovenije, Rusije te Turske.

Iz naše zemlje najviše su se izvozila sjedala, električna energija, obrađeno drvo, aluminij u sirovim oblicima i namještaj. U BiH su se u prošloj godini najviše uvozila naftna ulja, osobni automobili, sirova nafta, kameni ugalj i briketi.

Autor: Dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

PRIOPĆENJE UZDBV – Podrška vukovarskom gradonačelniku

Na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dan kada nas je kao samostalnu i neovisnu državu …