Nedjelja , studeni 1. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / JESEN STIGLA – Kažu bit će topla…

JESEN STIGLA – Kažu bit će topla…

Jutros u 8.50 sati na sjevernoj Zemljinoj polulopti nastupila je jesen. Istovremeno stanovnici južne Zemljine polulopte dočekali su proljeće. Jesen donosi i hladniju klimu, s čestom kišom, te sve kraće dane.

Danas je i jesenja ravnodnevica, ali obdanica i noć nisu jednake dužine jer Zemlja posjeduje atmosferu koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta. Ovo godišnje doba trajat će do 21. prosinca, kada će nastupiti zima.

U naredna tri mjeseca, odnosno tijekom jeseni 2019. godine, u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije vrijeme uz uobičajene količine padavina ili nešto manje u poređenju sa referentnim razdobljem 1981.-2010. godine.

Kada su u pitanju temperature veće pozitivno odstupanje očekuje se u studenom, dok će padavine bit neujednačene, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovini listopada.

Jesen 2019. u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i središnjim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padavina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

U prognoziranom razdoblju, kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, očekuju se više temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti.

Pri tome su mogući prodori hladnijeg zraka, izraženije u studenom, uz vjerovatnoću pojave snijega na višim nadmorskim visinama. Na jugu zemlje izgledna su kraća razdoblja sa intenzivnijim padavinama.

 

(Izvor: Fena)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

DOK NAROD PATI POLITIČARI ZADRŽALI PRIVILEGIJE – Isplaćen im čak i regres od 472 KM

Vlada Federacije BiH na jednoj od prošlih sjednica odobrila isplatu regresa za uposlenike u federalnim …