Subota , veljača 23. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Josip Pečarić: THOMPSON I VUKIĆ

Josip Pečarić: THOMPSON I VUKIĆ

Jučerašnji dan je obilježila jedna hrvatska pobjeda:

THOMPSON PRAVOMOĆNO OSLOBOĐEN ZA IZVOĐENJE “BOJNE ČAVOGLAVE” S POZDRAVOM “ZA DOM SPREMNI”

https://narod.hr/hrvatska/thompson-pravomocno-osloboden-izvodenje-bojne-cavoglave-s-pozdravom-dom-spremni

To je posebno i moja osobna pobjeda jer sam u cilju obrane Thompsona i Bojne Čavoglave napisao niz knjiga, tekstova, otvorenih pisama.

Zapravo i sam Thompson zna reći kako sam ga ja više branio nego što je on branio samoga sebe. Zato smo se jučer čuli i podijelili tu radost.

Doista je hrvatska sramota već sama činjenica da se na sudu mora dokazivati nešto što zna svaki iole inteligentniji Hrvat, a što je obrazložio sjajni mladi Thompsonov odvjetnik. Istaknuo je da se uzvik “Za dom spremni” u sklopu pjesme “Bojna Čavoglave” ne može tumačiti jednoznačno i isključivo povezivati s totalitarnim režimom NDH.

“Izraz nije sporan, mogu biti sporne samo okolnosti koje ga okružuju. Izraz ‘Za dom spremni’ može se koristiti u drugačijim okolnostima, može biti sporan, ali u Domovinskom ratu to je bio izraz bunta i poziv na mobilizaciju, borbeni poklič za plašenje neprijatelja i taj ‘Za dom spremni’ nema nikakve veze s onim koji veliča NDH”, rekao je novinarima Karačić nakon nepravomoćne presude.

Iz tog teksta izdvojit ću još samo slijedeći dio:

Karačić: Mediji inzistiraju da je to fašistički pozdrav u fašističkom okruženju

 

Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić u izjavi za Hinu izrazio je u srijedu zadovoljstvo oslobađajućom presudom te ocijenio da su “mediji ti koji stalno inzistiraju na tome da je to fašistički pozdrav u fašističkom okruženju”.

Kazavši da će za “dvije-tri godine novinari tražiti i da se ‘HOS’ proglasi fašističkom organizacijom, a da se onda i obrana Vukovara sagleda nekako tako”, Karačić je dodao kako mu je žao što je “novinarstvo u Hrvatskoj praktički na razini pete kolone”.

Na podsjećanje kako je mišljenje Ustavnog suda da pozdrav ”Za dom spremni” jest pozdrav Nezavisne države Hrvatske, a ne pozdrav iz Domovinskog rata, Karačić je ocijenio kako to samo pokazuje da je “Ustavni sud samo smokvin list politike”.

A slični su napadi i na Igora Vukića. Naše pismo hrvatskim vlastima (Za slobodu istraživanja i slobodu predstavljanja rezultata istraživanja) objavio je i portal narod.hr. Oni su dodali i potpise koje smo naknadno dobili:

https://narod.hr/hrvatska/skupina-intelektualaca-nakon-hrt-ovog-ogradivanja-od-vukiceva-gostovanja-uputila-peticiju-drzavnom-vrhu-za-slobodu-istrazivanja-i-predstavljanja-rezultata-istrazivanja

Ti potpisi i dalje stižu. Evo novih:

Prof. emeritus, dr. sc. Bernardin Peroš

Izv. prof. dr. sc. Alojz Ćubelić KBF

Red. prof. art. Đuro Tikvica, pijanist

Ivan Novak

Branimir Petener, osobno i u ime HOR-a, Hrvatskog Obranbenoga Reda

Mate Rupić

Maksim Buljanović

Ankica Babin, prof.

Miroslav Tomac, mag.ing.elektrotehnike

Marta Čerina

Branimir Nevistic

Josip Nevistic

Dr. sc. Žarko Nožica

Ante Perković

Mr.sc. Niko Vidović

Rudi Tomić, novinar, pisac, publicist, Kanada

Ivana Orešić, prof.

Anđela Hodžić, prof.

Vjerojatno ste vidjeli da je u Hrvatskom saboru o Vukiću govorio jedan od onih etnobiznesmena, dakle jedan od onih koji najviše gube sa istinom. Pogađate člana HNES-a Igora Vukića bi kazneno gonio od HNES-a etički osuđeni veleizdajnik Milorad Pupovac. Iz klupe mu je dobacio Stiv Culej podsjećajući ga na jednu toćku iz HNES-ove osude:

Pupovac imao priliku spasiti hrvatskog mirotvorca dr. Ivana Šretera – a nije

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/culej-pupovcu-sledio-krv-u-zilama-postavio-pitanje-koje-je-mnogima-promaklo-jeste-li-ga-vi-culi-1176638/

Zapravo u napadu na sjajnog hrvatskog novinara istraživača najprljaviju ulogu odigrala je HRT (naravno ne znamo koji su političari izvršili pritisak na njih)..

Oni su sramota profesije i zato je reagirao u dalekoj Australiji umirovljeni nagrađivani novinar Vladimir Lušić:

From: Vladimir Lusic [mailto:vladimir.lusic@gmail.com] Sent: Monday, 4 June 2018 6:40 PM
To: Stephen Asic
Subject: Re: FW: TKO POTPISUJE?

Poštovani, 

 

HRT je počinio profesionalnu pogrešku kada se je ogradio od teza i tumačenja Igora Vukića, tajnika Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, nakon njegova gostovanja glede tiskanja knjige pod naslovom “Radni logor Jasenovac”.  

Profesionalna dužnost i obveza svih novinara na državnoj/javnoj radioteleviziji, kako u ulozi reportera ili voditelja emisije tako i na uredničkoj razini, je prikupljanje, koordiniranje i sučeljavanje svih raspoloživih informacija, snimaka i mišljenja – posebice kada se radi o kontroverznim ekonomskim, financijskim, socijalnim, kulturnim i znanstvenim, odnosno povijesnim temama.

U obradi kontroverznih tema, novinari i urednici imaju profesionalnu dužnost i obvezu interaktivnog povezivanja i emitiranja, kadgod je to moguće, svih informacija i mišljenja gostiju u jednome uratku ili emisiji, a cilj je ponuditi slušatelju i gledatelju mogućnost slobodnog konzumiranja i zaključivanja, odnosno približavanja istini, cijeloj istini i ničemu drugom osim istine.

Iznošenje i nametanje svoga mišljenja, isto kao i ograđivanje od mišljenja gosta, osobito na javnoj televiziji, nije i ne smije biti dužnost novinara i urednika. Takav čin, odnosno pristup, potpuno je neprofesionalan. Dakle, HRT je u tom kontekstu pogriješio. 

Ovu tvrdnju iznosim s autoritetom bivšega novinara (sada u mirovini), koji je u svojoj međunarodnoj karijeri, u demokratskom svijetu, prošao sve razine reporterskih, voditeljskih i uredničkih dužnosti, a u istraživačkom radu bio dva puta proglašen australskim novinarom godine – jednom uz prestižnu nagradu “Zlatni sudački čekić”, za “Izvrsnost u istraživačkom novinarstvu na televiziji”, koju dodjeljuje žiri sastavljen od eminentnih sudaca i odvjetnika. 

 

Lijepi pozdrav, 

Vladimir Lušić

Tako iz demokratskog svijeta drže lekcije hrvatskim novinarima koji su još uvijek u svojim glavama u totalitarnom sustavu.

Josip Pečarić

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Fra Mario Knezović – Predsjednica se poskliznula i para u naručje Plenkoviću

Je li državom vladaju tajne službe koje prijete likvidacijama? Zašto je predsjednica morala pasti u …