Nedjelja , studeni 1. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / KARDINAL: Ne bi smjela biti važnija stranka od naroda

KARDINAL: Ne bi smjela biti važnija stranka od naroda

„Mnogi Hrvati, koji su u ogromnoj većini katolici, u nekim dijelovima BiH bolno doživljavaju da nemaju svojih predstavnika u vlasti pa se osjećaju otpisani kao narod i na margini života. Ne bi smjela biti važnija stranka od naroda koji želi biti ono što jest i opstati na svojoj grudi”

 

 

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu danas je započelo 71. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije te delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski.

 

Tijekom prijepodnevnog dijela zasjedanja, s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto.

 

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je kardinal Puljić napominjući da su „u proteklom razdoblju od našeg 70-og zasjedanja, održanog sredinom srpnja ove godine u Banjoj Luci, društveni život u BiH obilježile brojne političke napetosti i intrige, koje su stvarale negativnu klimu u javnosti i urušavale nadu ljudima ove zemlje“.

Posjetio je i na objavljene statističke podatke prema kojima je u zadnjih pet godina iz Bosne i Hercegovine odselilo oko 150.000 ljudi. Također je spomenuo zabrinutost Hrvata zbog neravnopravnosti s druga dva naroda u BiH.

 

„Mnogi Hrvati, koji su u ogromnoj većini katolici, u nekim dijelovima BiH bolno doživljavaju da nemaju svojih predstavnika u vlasti pa se osjećaju otpisani kao narod i na margini života. Ne bi smjela biti važnija stranka od naroda koji želi biti ono što jest i opstati na svojoj grudi. S tugom u srcu moram primijetiti da je gotovo sve ispolitizirano i obojeno stranački tako da nije važan čovjek ili građanin, nego tko je koje stranke i je li ‘naš’ ili ‘njihov’ odnosno je li na ‘našem’ ili na ‘njihovom’ teritoriju pa se prema tome dijele prava. U dragoj nam domovini Bosni i Hercegovini brojni su ljudi, tamo gdje su u manjini, već godinama precrtani i od većine drugih i drugačijih, ali i od većine u vlastitom narodu. Tako se opravdava licemjerje po kojem se i veliki dio svoga naroda stavlja u stanje potrebe za skrbnikom pa čak i niječe njihovo postojanje u velikom dijelu vlastite domovine, a da se u isto vrijeme za njih istinski ništa ne čini. Biti na strani slabog i nemoćnog sigurno je put Božji i put istinskog čovještva pa tako i put Crkve, ali i istinske politike“, kazao je kardinal Puljić ističući da je, prema razmišljanju ogromne većine stručnih ljudi, „za brži napredak Bosne i Hercegovine nužno mijenjati daytonski okvir s ciljem stvaranja normalne funkcionalne države jednakopravnih naroda i građana u svakom dijelu zemlje“ kao i „stvaranje pozitivnog ozračja koje je itekako povezano sa stanjem duha i moralnih vrijednosti u čemu i Crkva, kao i mnogi drugi segmenti društva, nužno treba nastaviti davati svoj doprinos“. Izrazio je nadu da će i predstavnici vlasti u Banjoj Luci napokon preuzeti financiranje tamošnjeg Katoličkog školskog centra po uzoru na vlasti u šest drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

 

Pošto je napomenuo da po prvi put sudjeluje kao delegat HBK na zasjedanju BK BiH, biskup Rogić prenio je pozdrave predsjednika i članova Hrvatske biskupske konferencije. Upoznao je biskupe s najvažnijim točkama koje su razmatrali biskupi HBK na svom 55. plenarnom zasjedanju održanom u Zagrebu od 10. do 12. listopada 2017. napominjući da je po prvi put na zasjedanju sudjelovao novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto. Dodao je da je posebice istaknuto da se ove godine spominju 20. obljetnice od utemeljenja Požeške, Varaždinske i Vojne biskupije. Spomenuo je i neke važnije točke zasjedanja kao što su: razmatranje radnog dokumenta „Da vaša radost bude potpuna“, trajna svećenička teološko-pastoralna izobrazba kroz pastoralno-katehetske kolokvije, izrada programa katoličkog vjeronauka u osnovnim i srednjim školama u sklopu cjelovite kurikulne reforme, pokretanju Hrvatske katoličke mreže, djelovanju katoličkih škola i drugo. Podsjetio je da će se Treći Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati u Solinu, 15. i 16. rujna 2018. u Solinu.

 

Dnevnim redom predviđeno je da biskupi, između ostalog, razmotre apostolsko pismo u obliku motuproprija pape Franje u vezi s pripremom i odobravanjem prijevodâ bogoslužnih knjiga. Također će razmišljati o karitativnom djelovanju kao i inicijativama na planu opstanka i povratka.

 

U petak, 3. studenog 2017. u 18 sati biskupi će slaviti Svetu misu u katedrali Srca Isusova. Predsjedat će kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputit će dopredsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

 

U subotu, 4. studenog biskupi će slaviti Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susresti se s bogoslovnom zajednicom.

 

Zasjedanje Biskupske konferencije BiH završit će konferencijom za novinstvo, 4. studenog u 12 sati u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu (ulica Kaptol 7; tel. 033 208 878).

 

Sve informacije mogu se dobiti u Tajništvu BK BiH na tel. 033 66 68 67. (Izvor: Kta)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

DOK NAROD PATI POLITIČARI ZADRŽALI PRIVILEGIJE – Isplaćen im čak i regres od 472 KM

Vlada Federacije BiH na jednoj od prošlih sjednica odobrila isplatu regresa za uposlenike u federalnim …