Subota , siječanj 23. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kultura / Knjigozori Miljenka Stojića – TVRDOĆA PLOČNIKA

Knjigozori Miljenka Stojića – TVRDOĆA PLOČNIKA

Boris Maruna, Svijet koji znam, DHK, Zagreb, 2015.

On je bio naš pravi disident, ne kao oni, nazovi naši, iz devedesetih godina prošloga stoljeća. Boris Maruna. Nije se mirio s jugokomunističkim režimom pa je 1960. s dvojicom braće prebjegao u inozemstvo. Skrasuje se u Argentini, pridružuje Vinku Nikoliću i počinje objavljivati u Hrvatskoj reviji. Još jedan hrvatski pjesnik na tvrdom svjetskom pločniku, ali bolje i to nego pod ledinom kao mnogi prije njega.

Brzo je postao poznato ime. Oduševljavalo ga je beat-pjesništvo, ono pjesništvo proizišlo iz američkog društvenog i književnog beat-pokreta. Možda i razumljivo. Bilo mu je dosta jugoslavenske pameti, dosta bezdušnog kapitalizma u kojem se našao. A on je sanjao drukčiji svijet, svijet u kojem ima mjesta i za njega i za njegovu voljenu Hrvatsku. Ogrnuo se ironijom te stao krčiti svoj put i u književnosti i u životu. Jedno vrijeme radi i u uredništvu Nove Hrvatske u Londonu. Ne treba spominjati da je dospio na jugokomunistički crni popis pod nazivom »neprijatelj naroda«. Tek padom jugokomunizma vraća se u domovinu ne snalazeći se baš uvijek najbolje u tom novom okružju koje nije izbjegličko.

Knjiga pred nama inače je zbirka Maruninih izabranih pjesama objavljena u povodu 75. obljetnice njegova rođenja. Prepoznajemo da je svojim pjevanjem u dosluhu s hispanoameričkim pjesnicima, s Vladimirom Majakovskim, Charlesom Bukowskim, Pablom Nerudom, Ivanom Slamnigom… Ipak, Maruna uvijek ostaje svoj, Hrvat bačen u život bez mogućnosti nekog velikog biranja.

Spaja ovo pjesništvo domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Ni jednoj nije bilo lako u to vrijeme, kao ni njihovim članovima od pera. Trebao si preživjeti i trebao si sačuvati duh. Maruna je to pokušao ulazeći u tzv. suvremenost kao njezin bitni čimbenik, a ne tek netko s kraja. Komu se to sviđa zacijelo će ga rado čitati.

Miljenko Stojić

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Druge godine pobjeđuje „Slavica“!

Evo još jedne zanimljive ankete. Naime, hrvatski kritičari svake godine biraju „najbolji hrvatski film svih …