Ponedjeljak , rujan 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / ‘KO ĆE GLASOVATI? U Krajini nema nikog ni po osobnu da dođe

‘KO ĆE GLASOVATI? U Krajini nema nikog ni po osobnu da dođe

MUP Unsko-sanske županije izdao je upozorenje da je većini građana te županije istekao rok važenja osobne iskaznice, što je obavezan dokument za punoljetne osobe. Ovo je još jedan od pokazatelja koliko je građana napustilo Krajinu, odnosno BiH.

ahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice podnosi se 15 dana prije isteka roka. Upozoravaju kako punoljetne osobe koje nemaju osobnu iskaznicu mogu biti kažnjene novčanom kaznom od 30 do 300 KM.

“Državljani BiH, koji stalno ili duže od tri mjeseca borave u inozemstvu, a ne žele produžiti važenje osobne iskaznice u BiH, dužni su odjaviti svoje prebivalište u našoj zemlji i prijaviti mjesto boravka u inozemstvu”, priopćili su iz MUP-a USŽ.

Ovo je još jedan pokazatelj da je veliki broj građana USŽ napustio BiH zbog borbe za osiguravanje egzistencije. Zbog velikog broja odlazaka Krajišnika, prije svega onih mladih, Unsko-sansku županiju nazivaju napuštenim otokom.

Prema službenim podacima MUP-a USŽ, u zadnje dvije godine 30.000 građana je zatražilo izdavanje potvrde o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja u inozemstvu. Pretpostavlja se da ih je toliko i otišlo, a prema riječima nekih sociologa iz Krajine, strahuje se da je taj broji veći.

Gotovo da nema mjesta u toj županiji a da broj kuća nije prazan ili na prodaju.

USŽ je u prošloj godini imao polovinu broja zaposlenih iz 1990. godine, od čega je najveći broj njih zaposleno u proračunskim institucijama i poduzećima. Iz područja zdravstva već odavno apeliraju kako nemaju kadra i da se mladi obrazuju samo kako bi otišli vani. Udar se osjeti i u području obrazovanja jer je sve manje djece u školskim klupama, zbog čega je razmatrano i zatvaranje 39 škola.

Nažalost, vlasti u cijeloj BiH i dalje sporo reagiraju, a ekonomski stručnjaci i demografi upozoravaju kako će se pogubne posljedice osjetiti već i za desetljeće.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u ovoj županiji je živjelo 273.261 stanovnika.

 

(Izvor: Klix.ba)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: KADA VAS SVI PRETEKNU…

(Matej 21,28-32) Farizeji su se naučili postavljati pitanja. Nisu navikli da netko njih bilo što …