Subota , veljača 23. 2019.
Naslovnica / Istaknuto / Dok su Kolinda i Plenković navijali u Rusiji, Vučić Hrvatskoj zadao brutalan udarac!

Dok su Kolinda i Plenković navijali u Rusiji, Vučić Hrvatskoj zadao brutalan udarac!

Deklaracija o Domovinskom ratu i zakon o braniteljima, predstavljaju pravni i moralni temelj, državotvorne akte o ispravnosti hrvatske politike, u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Pritom, ne mislimo kako se to odnosi na  pretvorbu i privatizacije, već na pravo obrane zemlje i naroda, kao i konzumaciju prava na slobodnu i suverenu državu.

Legalizacija „Velike Srbije“ i prešućivanje zločina

Neovisno o tome što postoji službena istina, građani nisu obvezni u nju vjerovati. Ipak, od svih političara koji preuzmu vlast, očekuje se da ne odstupaju od tog središnjeg zadanog puta, odnosno da ne dovode u pitanje istinu koja je utvrđena svojevrsnim, ali dakako neformalnim, nacionalnim konsenzusom. Bez te istine, upitna je i sama državnost. Zapravo, sve što je ostalo od naše državnosti, praktički su ostvarenja prošlog stoljeća. Naša istina, nije komplicirana, između ostaloga i zato što se sastoji od notornih činjenica. Ne svih, ali sasvim dovoljno da zajedno čine prihvatljivu i razumnu cjelinu. Hrvatska se branila, a Srbija je bila agresor. Nažalost, ova jednostavna i lako dokaziva istina, nikada nije prihvaćena u Srbiji, a kako sada stvari stoje, i u Srbiji su odlučili zakonski zacementirati svoju „istinu“ o zbivanjima devedesetih.

Dok su hrvatski nogometaši nizali pobjede na Svjetskom prvenstvu u nogometu, Srpska skupština je izglasala „zakon o ratnim memorijalima“. Spomenuti zakon, iza kojeg stoji Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka, ima svrhu poništenja svih nečasnih radnji, pokolja, masovnih ubojstava i genocida, kojeg su pripadnici srpskih postrojbi počinili u ratovima devedesetih. Zakon o ratnim memorijalima, sadrži i odredbu o podizanju spomenika vojnicima iz srpskih „oslobodilačkih ratova“. S druge strane, istim zakonom se zabranjuje obilježavanje mjesta stradanja logoraša u srpskim koncentracijskim logorima. Nemanja Stepanović, iz Fonda za humanitarno pravo upozorio je javnost na ovaj apsurdan zakon, koji negira činjenice, te de facto legalizira projekt „Velike Srbije“:

Taj zakon predviđa memorijalizaciju naše bezgrešnosti, nikako grešaka i zločina koji su u naše ime počinjeni. Tako na primjer neće biti moguće podizati spomen obilježja na mjestima logora u Srbiji, gdje su držani hrvatski zatočenici 1991. ili bošnjački zarobljenici iz Žepe 1995. godine. Zatim, biće zabranjeni memorijali, iako su neki već podignuti, koji obilježavaju otmice Bošnjaka u Štrpcima i Sjeverinu ili artiljerijski napad Vojske Jugoslavije na selo Kukuroviće 1993., zatim mjesta masovnih grobnica u kojima su skrivana tijela albanskih žena, djece i muškaraca ubijenih na Kosovu 1999. godine. Ovim zakonom zabranjeno je gledati svojoj sramoti u oči, zabranjeno je suočiti se i podsjećati se na greške i zablude.“ – izjavio je Stjepanović

Tijekom rasprave o ovom zakonu, pojavio se i prijedlog o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću.

Ceremonijalno domoljublje Kolinde Grabar Kitarović

Sve se ovo zbiva u Srbiji, bez ikakvih reakcija iz Hrvatske. Kada je Hrvatski Sabor donosio novi zakon o braniteljima, iz Srbije su stalno stizale žustre reakcije, pa i političke ucjene. Slični zakon, kojim će se pokopati sva istina o događajima iz devedesetih, sada je donijela Srbija a u Hrvatskoj se nitko nije niti oglasio. Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, ne samo da nije protestirala, već najvjerojatnije nije niti informirana o ovim zbivanjima. Podsjetimo, prilikom posjeta Aleksandra Vučića Zagrebu, predsjednica je govorila o brizi za nestale branitelje i apelirala na suradnju sa Srbijom, kako bi obitelji nestalih konačno saznale istinu. Ali u Srbiji je istina sada i zakonom zabranjena. Ta zabrana istine, izglasana je u Skupštini Srbije, u isto vrijeme, kada su naši političari bodrili nogometaše na Svjetskom prvenstvu u Rusiju. Još jednom, hrvatska politika se pokazala nedoraslom i nesposobnom za rješavanje krucijalnih vanjskopolitičkih problema, a naši političari, ponovno su demonstrirali ceremonijalno domoljublje, bez ikakve stvarne brige za državne interese.

Autor:Marin Vlahović
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Majstori prikrivanja šume od stabla ili obrnuto

Sve više se skreće s bitnog na nebitno. Pojedini mediji, ali i političari i politikanti, …