Subota , svibanj 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Kolinda ucijenjena: Podatak kojeg krije kao ‘zmija noge’

Kolinda ucijenjena: Podatak kojeg krije kao ‘zmija noge’

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posljednjih nekoliko tjedana produbila je sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem te u pitanje dovela potporu svoje matične stranke HDZ-a, u utrci za još jedan mandat.

Mnogo je imena koja su se u javnosti spominjala kao HDZ-ova zamjena za aktualnu predsjednicu, a jedno od njih posebno je isticao profesor Slaven Letica govoreći o Gordanu Jandrokoviću kao potencijalnom predsjedničkom kandidatu vladajuće stranke.

Svoj obol ovoj priči i trakavici dao je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić koji je predsjednici poslao jasnu i nedvosmislenu poruku. ”Kolinda Grabar-Kitarović trebala bi se do jeseni izjasniti o kandidaturi za predsjednicu Republike”, rekao je Bačić te dodao kako ne misli da predsjednici treba dati rok, ali da smatra kako je početak jeseni primjeren termin do kada HDZ mora krenuti u pripreme oko predsjedničkih izbora.

Naglasio je i kako su u stranci spremni podržati predsjednicu za novi mandat, ali dodao je i kako Grabar-Kitarović teško može dobiti izbore ako HDZ ne stane iza nje. Dakako da ove riječi nisu dobro prihvaćene u Uredu predsjednice, ali i u dijelu HDZ-a jer su protumačene kao svojevrsni ultimatum šefici države. Ljudi bliski predsjednici vjeruju kako iza ovog Bačićeva ultimatuma stoji Plenković osobno. Njegov je cilj, uvjereni su, da se Grabar-Kitarović što prije očituje o kandidaturi kako bi time smanjila prostor za kritike koje redovito odašilje na račun Vlade, a koje premijeru teško padaju.

Vrh stranke stoga je odlučio stisnuti predsjednicu kako bi se to pitanje što prije razriješilo, ali Grabar-Kitarović teško da će pristati na ovakve ultimatume, jer je isto tako svjesna kako HDZ boljeg kandidata od nje nema. Predsjednica u ovoj godini uopće nema namjeru izjasniti se oko kandidature, tvrdi naš sugovornik blizak šefici države. Štoviše, to je podatak kojega će tajiti dok god bude mogla, jer nema namjeru ići u korist Plenkoviću, a kritike na njegov račun pogoduju joj i održavaju rejting stabilnim. Kadrovi bliski predsjednici uvjereni su kako bi njeno izjašnjavanje pogodovalo samo Plenkoviću, a pritisak koji se sada vrši na nju ona osobno nema namjeru tolerirati već će uzvratiti istom mjerom.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: A tko su ti koji će dobiti bespovratna sredstva?

U ovo predizborno vrijeme stigla je sjajna vijest. Premjer Andrej Plenković rekao je da će …