Ponedjeljak , srpanj 13. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Komemoracija za žrtve komunističkog režima stradale nakon 1945. g., tj. nakon završetka Drugog svjetskog rata

Komemoracija za žrtve komunističkog režima stradale nakon 1945. g., tj. nakon završetka Drugog svjetskog rata

U ponedjeljak, 01. svibnja 2017. g., na blagdan Svetog Josipa Radnika, zaštitnika Hrvatske, održana je svečana komemoracija za sve žrtve logora Jasenovac stradale od partizanskih i komunističkih zločinaca nakon 1945. godine, odn. nakon završetka Drugog svjetskog rata. Na komemoraciji su, uz saborskog zastupnika generala Željka Glasnovića, sudjelovali hrvatski pučki tribun Božidar Alić, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić, politička zatvorenica i zatočenica komunističkih kazamatâ Mirna Žakman Sunić, povjesničar Stipo Pilić, pisac i politolog, bivši politički emigrant i profesor na sveučilištima u Santa Barbari i Los Angelesu, dr. Tomislav Sunić, predsjednik Zdruga državotvornih snaga BiH Željko Koroman, predstavnici Hrvatske čiste stranke prava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bivši predsjednik HVIDR-e Grada Zagreba Ivan Pandža te drugi uzvanici.

Za sve nevino stradale žrtve izrečena je molitva, položeno cvijeće i zapaljene svijeće te je, uz prigodno slovo i umjetnički recital, odana počast svim na ovome mjestu umorenim Hrvatima, Nijemcima, Romima, Židovima i Srbima. Govoreći na prostoru Javne ustanove spomen-parka Jasenovac, povjesničar Stipo Pilić je upozorio na znanstvenu neosnovanost brojnih u javnosti i u medijima općeprihvaćenih činjenica, kojima se olako manipulira. Upozorio je na politikantsku zloporabu jasenovačkog mita i izmišljenih podataka koji nemaju nikakvo povijesno utemeljenje. Mirna Ž. Sunić je pozvala vlasti u Republici Hrvatskoj da omoguće odgovorno, stručno i multidisciplinarno istraživanje ovog područja, koje bi konačno dovelo do prave znanstvene i povijesne istine, koju dugujemo budućim naraštajima.

Kod spomen ploče, koja je u središtu Jasenovca podignuta hrabrim vitezovima HOS-a koji su dali svoje živote u obrani domovine tijekom Domovinskoga rata, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće u njihovu čast, uz živo prisjećanje na njihovu žrtvu. Sudionici su naglasili važnost ove spomen ploče za očuvanje uspomene na najbolje među nama, koji nisu oklijevali dati za Domovinu i vlastiti život.

Svi uzvanici su nakon komemoracije pribivali svečanoj misi koja je koncelebrirana u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jasenovcu.

(V. Magaš)

glasbrotnja.net

 

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

“Sva bagra u Skupštini je glasala za (cjepiva)”, ljutito objašnjava dr. Jovana Stojković (VIDEO)

Javila se dr. Jovana Stojković koja, bez dlake na jeziku, objašnjava kako su cjepiva postala …