Petak , veljača 21. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Komšić rekao Macronu da BiH nije tempirana bomba

Komšić rekao Macronu da BiH nije tempirana bomba

Željko Komšić gostuje u Parizu gdje je objasnio Emmanuelu Macronu da je njegova izjava o BiH kao tempiranoj bombi uznemirila mnoge. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u Parizu gostuje na drugom Pariškom forumu mira. Komšića je sinoć dočekao i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Komšić je za Al Jazeeru rekao da je razgovarao s Macronom o njegovim izjavama da je BiH tempirana bomba.

“Da, jesam. Rekao sam mu da je ta njegova rečenica u intervjuu za The Economist izazvala dosta uznemiravanja u BiH, da to nije točno i da smo njihovom ambasadoru u Sarajevu dali precizne podatke o broju bosanskohercegovačkih državljana na ratištu, te da o tome moramo posebno porazgovarati.

Predsjednik Macron je prihvatio sugestiju da o tome trebamo posebno porazgovarati. Danas u Parizu ili kasnije. Zato smo se i duže zadržali na dočeku, na crvenom tepihu”, rekao je Komšić.

Proteklog tjedna u velikom intervjuu za The Economist Emmanuel Macron rekao je da je NATO u stanju “moždane smrti” jer više ne postoji koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Prašinu u regiji podigao je i izjavom kako je “BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista”.

Komšić je sinoć u Elizejskoj palači, uoči početka Foruma, nazočio svečanoj večeri za voditelje država i vlada i šefove međunarodnih organizacija, a čiji je domaćin bio predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron. Ovaj forum je uspostavljen radi postizanja i održavanja međunarodne suradnje kao ključnog faktora za izlaženje na kraj s izazovima današnjice i osiguravanje trajnog svjetskog mira.

U izaslanstvu Bosne i Hercegovine, koje predvodi predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, također su Elvir Čamdžić – predstojnik Ureda člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Nina Sajić – savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Nino Raspudić predstavlja knjigu “Kratki espresso” danas u Ljubuškom

HKD Napredak, podružnica Ljubuški poziva na Kavu s Ninom Raspudićem i predstavljanje knjige “Kratki espresso” …