Utorak , prosinac 1. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / KONAČNO SATISFAKCIJA Dom naroda FBiH usvojio amandmane koji su zatražili razvojačeni branitelji

KONAČNO SATISFAKCIJA Dom naroda FBiH usvojio amandmane koji su zatražili razvojačeni branitelji

Braniteljski dodatak ostvariti će četiri kategorije demobiliziranih branitelja. U prvoj su demobilizirani branitelji s 57 godina života i tri godine učešća u oružanim snagama, u drugoj oni koji su navršili 60 godina života i godinu su proveli u borbi, dok su u trećoj grupi branitelji stari 65 godina i više. Za njih nema ograničenja u pogledu dužine učešća u ratu. U četvrtoj kategoriji su žene s minimalno 50 godina života, a u oružanim snagama su bile najmanje godinu dana.

Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, sa 33 glasova ‘za’ i dva ‘protiv’ usvojen je na vanrednoj sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i to u različitom tekstu u odnosu od onog kojeg je usvojio Zatupnički dom.

Izjašnjavanje i usvajanje amandmana uslijedilo je nakon incidenta koji su izazvali prisutni predstavnici demobiliziranih branitelja, nakon što su izaslanici usvojili predloženo zakonsko rješenje, Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, bez amandmana.
Budući da je u Domu naroda i Zastupničkom domu usvojen različit tekst zakona, zajedničkoj komisiji za usuglašavanje tekstova dan je rok da do 31. srpnja usuglasi i ponudi konačnu verziju teksta.

Odmah po okončanju glasanja, prisuti predstavnici demobiliziranih boraca počeli su negodovati jer njihovi amandmani nisu prihvaćeni.

Pojedini su čak prijetili blokadom cijele FBiH, te da nitko od prisutnih u dvorani neće moći napustiti zgradu Parlamenta.

Tko može ostvarivati prava

Ukupno 15 prava propisano je zakonom o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, a među njima je novčani mjesečni braniteljski dodatak. Za ostvarivanje tog prava, kako je pojasnio federalni ministar za branitelje Salko Bukvarević, propisane su četiri kategorije.

U prvoj su demobilizirani branitelji s 57 godina života i tri godine učešća u oružanim snagama, u drugoj oni koji su navršili 60 godina života i godinu su proveli u borbi, dok su u trećoj grupi branitelji stari 65 godina i više. Za njih nema ograničenja u pogledu dužine učešća u ratu. U četvrtoj kategoriji su žene s minimalno 50 godina života, a u oružanim snagama su bile najmanje godinu dana.

– Sve ove kategorije moći će aplicirati za braniteljski dodatak ako nemaju stalnih primanja i najmanje su godinu u evidenciji nezaposlenih – potvrdio je za agenciju Fena ministar Bukvarević.

Visina braniteljskog dodatka

Kako je kazao, visinu dodatka određivati će množenje postotnog iznosa minimalne mirovine u FBiH s isplatnim koeficijentom čiju će vrijednost određivati godišnje Federalna vlada imajući na umu broj aplikanata i raspoloživi novac u proračunu.

– Za branitelje koji su u odbrambenim jedinicama proveli od 12 do 24 mjeseca, s koeficijentom će se množiti iznos od 40 posto minimalne mirovine, od 24 do 36 mjeseci 50 posto, a za branitelje što su u jedinicama bili od 36 do 48 mjeseci, visinu dodatka će odrediti množenje koeficijenta sa šezdesetpostotnim iznosom minimalne mirovine u FBiH. Za one koji su u borbi proveli više od 48 mjeseci, dodatak će se računati množenjem koeficijenta sa sedamdesetpostotnim iznosom mirovine – dodao je Bukvarević.

Branitelji i članovi njihovih obitelji, stupanjem na snagu ovog zakona, moći će ostvariti i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje.

Prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, liječenje u drugoj županiji, osiguranje povoljnijih uvjeta za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju, također su među propisanim pravima.

Predviđena je i pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije umirovljnje, duži godišnji odmor po osnovu učešća u oružanim snagama, zatim stambeno zbrinjavanje, subvencije u plaćanju naknade za pogodnost, naknada za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta.

Zakon najavljuje i pomoć povratnicima, odnosno besplatni priključak na infrastrukturalne mreže (voda, električna energija, plin), kao i prednost bivših branitelja pri smještaju u umirovljeničke domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja i pravo na izdavanje identifikacijske kartice demobiliziranog branitelja.

Propisana je i javna objava jedinstvenog registra brantielja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambenog rata.

Za provođenje zakona je potrebno 14 milijuna KM, s tim da novac treba osigurati u skladu s potpisanim sporazumom Vlade Federacije BiH, predstavnika braniteljskih saveza, organizacija, udruženja, o postignutoj razini sredstava u proračunu Federacije BiH na poziciji ovog ministarstva za svaku godinu.

Zanimljivo je da je tijekom rasprave na Domu naroda zastupnik u hrvatskom klubu Ivo Tadić (HDZ BiH) upozorio kako je “riječ o “populističkom i neprovodivom zakonu” u čijoj izradi nije sudjelovala niti jedna reprezentativna udruga koja okuplja bivše pripadnike HVO-a”.

(Izvor: Agencije)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

PETERNEL DAO NOVO IME ‘HRVATSKO-SRPSKOJ TRGOVAČKOJ KOALICIJI’: “To je Plenkovićeva ‘koalicija bratstva i jedinstva’!“

Mjere koje je u petak predstavio Andrej Plenković, izraz su njegove panike i straha – …