Četvrtak , listopad 22. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / I KONAČNO SLUŽBENO Čović otkazao ručak zbog nedostatka gostiju

I KONAČNO SLUŽBENO Čović otkazao ručak zbog nedostatka gostiju

Iz Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića priopćeno je da je za danas najavljeni radni ručak lidera u Mostaru otkazan “zbog nemogućnosti dolaska određenog broja učesnika”.

“Planirani radni ručak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i dr. Mladena Ivanića u Mostaru, s početkom u 13.00 sati, otkazuje se zbog nemogućnosti dolaska određenog broja učesnika”, šturo je priopćenje iz Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića na jučerašnju njegovu najavu organizacije radnog ručka u Mostaru.

Iako zamišljen kao okupljanje lidera, najavljeno druženje ovaj put doživjelo je pravi fijasko i ozbiljna je poruka aktualnom predsjedatelju Predsjedništva BiH, a vjeorjatno i najveća blamaža u njegovoj dosadašnjoj političkoj karijeri jer, kako bruji Mostar, “Čovića se tako lako ne odbija”. Barem je to do sada bio slučaj.

Pitanje hoće li se u Mostaru, na kraju svega, sastati Čović i predsjednik RS-a Milorad Dodik potpuno je nevažno.

No, evo kako je, redom, otkazivano mostarsko druženje lidera:

Bakir Izetbegović (SDA), bošnjački član Predsjedništva

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da je nužno i jedino primjereno da se što prije u institucijama BiH organizira sastanak s ciljem ubrzanja provedbe Reformske agende i procesa europskih i euro-atlanskih integracija BiH na kojem bi učešće uzeli predsjednici svih političkih stranaka koje čine koaliciju na državnoj razini, ili u širem formatu s predsjednicima svih parlamentarnih političkih stranaka koje su 2015. godine potpisale Izjavu o spremnosti BiH na provedbu Reformske agende.

Izetbegović drži da je neprimjereno razgovarati u krnjem sastavu i u atmosferi u kojoj neki od najavljenih učesnika sutrašnjeg sastanka koordinirano ruše Vijeće ministara i druge institucije BiH.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva 

“Bio sam spreman da se na sastanak odazovem. Ali, nakon što su neki otkazali sudjelovanje na ovim razgovorima, bilo je besmisleno da se sastanak održi. Zbog svega što se događa, kao i činjenice da BiH nije dio transportne zajednice, da se kasni u pripremi odgovora na Upitnik Europske komisije, da EU i dalje traži zakon o trošarinama, bojim se da će BiH uz sve postati žrtva unutarnjih borbi političkih lidera”, kazao je Ivanić za FENU.

Ivanić je podsjetio da se BiH dugo nalazi u političkoj krizi te da postoji ozbiljan zastoj na europskom putu. U tom smislu, po njemu je bio Čovićev logičan pokušaj i politički korektan da se organizira sastanak ljudi koji imaju značajnu ulogu u rješavanju tih pitanja.

On je izrazio bojazan da BiH ulazi u još ozbiljniju krizu te misli da Predsjedništvo BiH ima obvezu da i dalje čini sve da se sadašnja situacija pokuša promijeniti.

Problem je, smatra, nepovjerenje unutar Bošnjaka i Hrvata unutar Federacije BiH i unutar bošnjačkog političkog tijela.
“Nažalost, pokazalo se ono što sam govorio još prije godinu dana – da će ključni problem biti nepovjerenje koje postoji između hrvatskih i bošnjačkih političkih lidera s jedne strane, ali i s druge sada sve vidljivije potpuno nepovjerenje unutar bošnjačkih predstavnika vlasti”, rekao je Ivanić.
O nepovjerenju njegove stranke sa SNSD-om, strankom Milorada Dodika, nije govorio.

Fahrudin Radončić (SBB)

Radončić je već jučer u telefonskom razgovoru s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem iznio pretpostavku da “očekuje kako će Bakir Izetbegović otkazati svoj dolazak na način da zaoštrenom retorikom nastavi predizbornu kampanju koju već mjesecima preuranjeno vodi”.

‘Avaz’ piše da je Radončić Čoviću priopćio da ni on neće doći na radni ručak u Mostar ukoliko se tamo ne pojavi i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, jer se “time gubi politički kapacitet i smisao cijele namjere da se razgovara u što širem sastavu”.

Kako piše ova dnevna novina bliska lideru SBB-a, i jučerašnja odluka predstavnika Saveza za promjene da zbog prisustva Dodika ne idu u Mostar, „jer je inače ovakva vrsta susreta besmislena“, dodatno je doprinijela da Čovićeva inicijativa najširih konsulatacija ne bude realizirana.

Branislav Borenović (PDP) i Vukota Govedarica (SDS)

“Sastanak u formatu u kojem je Dodik za nas gubi smisao. Mi smo većina na razini institucija BiH i prvo mi trebamo razgovarati, a tek nakon toga da se obavijeste drugi politički subjekti. Imamo pravo kazati kako na sastanku s Dodikom nema smisla sjediti”, rekao je predsjednik PDP-a, stranke iz koje dolazi srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
I Govedarica i Borenović su odbili poziv uz obrazloženje da “ne žele sudjelovati u radu s onima koji prave blokade u BiH i RS”.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Pogledajte sučeljavanje: Kakav Široki Brijeg vide Kraljević i Marušić u iduće četiri godine?

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) organizirali su Forum kandidata Širokom Brijegu u utorak 20. listopada u širokobriješkom …