Subota , prosinac 15. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Krišto izabrana za predsjedavajuću, glasanje o Nikšiću i Zvizdiću

Krišto izabrana za predsjedavajuću, glasanje o Nikšiću i Zvizdiću

Predstavnički dom izabrao je za predsjedavajuću Doma Borjanu Krištu iz HDZ-a BiH.

Borjana Krišto dobila je, u ponovljenom glasanju, podršku 26 poslanika, protiv je bilo 8, a suzdržanih 7. Glasalo je 41 od 42 poslanika.

Za prvog zamjenika predsjedavajuće kandidovani su Denis Zvizdić i Nermin Nikšić. Budući da stranke nisu uspjele da se usaglase predlaganja jednog kandidata, pristupilo se glasanju u prvom krugu. Glasala su 42 poslanika. U prvom krugu glasanja, za Denisa Zvizdića glasalo je 23 poslanika, njih 17 protiv, a suzdržana dva. Za Nermina Nikšića glasalo je 17, protiv 16, suzdržanih 9. Takođe je glasalo 42 poslanika.

Zatraženo je da se ide u drugi krug glasanja, ali su uslijedile rasprave u tumačenju Poslovnika

Poslanica SDA Alma Čolo iznijela je poslovničku intervenciju, kazavši da je Denis Zvizdić dobio podršku većine glasova cijelog Doma, kao i jednu trećinu glasova iz oba entiteta. Zbog toga je navela da nema potrebe da se ide u drugi krug glasanja.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut kazao je privremena predsjedavajuća odbila poslovničku intervenciju poslanice Čolo, te da je njena poslanička intervencija nije opravdana, ponovivši zahtjev da se ide u drugi krug glasanja.

“Ovo je degutantno. Ja nisam čula da je predsjedavajuća donijela odluku da se odbija moja intervencija”, odgovorila je Čolo.

Budući da poslanici nisu mogli da se usaglasa o tome da li će se ići u drugi krug glasanja, predsjedavajuća je dala pauzu od 15 minuta.

Snježana Novaković Bursać, poslanica SNSD-a, predložila je za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma Nebojšu Radmanovića.

Slobodna Bosna

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Hrvoje Zekanović nakon povratka iz Maroka: “Plenković i Milanović su na istoj strani, to je pokazao i odnos prema Marakeškom sporazumu!”

Plenković je jedan lijevo-liberalni političar i ima dosta zajedničkog s Milanovićem. On nije suverenist, on …