Petak , kolovoz 14. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / JE LI VRIJEME ZA HERCEG-BOSNU: Dolazi nam 20 tisuća Marokanaca, Alžiraca, Iranaca i Pakistanaca!

JE LI VRIJEME ZA HERCEG-BOSNU: Dolazi nam 20 tisuća Marokanaca, Alžiraca, Iranaca i Pakistanaca!

Oko 20 tisuća migranata kreće se prema srednjoj Europi, nisu to obitelji, žene ili djeca, 95 posto je muškaraca marokanskog, alžirskog, iranskog i pakistanskog podrijetla, sa sobom nose noževe, nalaze se na granici Hrvatske, samo 224 kilometra od Austrije, piše austrijski dnevni list Krone.

Austrijska izvršna vlast je zabirnuta, sve češće tematiziraju opasnost od ilegalne migracije, piše Krone, pozivajući se na neimenovane izvore u austrijskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Austrijski mediji se pitaju ima li razloga za strah, treba li se bojati najnovijeg vala migranata. Za mišljenje su upitali stručnjake specijalizirane za odnose s Balkanom.

Prema riječima stručnjaka koji prate stanje na bosansko-hrvatskom pograničnom području, odnosno u Velikoj Kladuši, 224 kilometara od Spielfelda, najnovije informacije nalaze se na stolu voditelja odjela austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova, prenosi portal Priznajem.hr.

Njihova analiza je: Pokušaj proboja “najmanje 20.000 migranata” na ovom graničnom prijelazu u Srednju Europu mogao bi biti neizbježan. Među migrantima koji čekaju u Bosni, više nisu Sirijci: “Masa dolazi iz Pakistana. I mnogi Iranci, Alžirci, Marokanci “. Njihov cilj nije Austrija:” Migranti žele u Njemačku, skandinavske zemlje. Opskrba tih masa ljudi “relativno dobro regulirana”. Mnogi migranti imaju unaprijed plaćene kreditne kartice UNHCR-a i UNICEF-a. Oni su naoružani, gotovo svi imaju nož .

Austrijski stručnjaci ističu kako Hrvati pokušavaju riješiti situaciju. Postavili su posebne snage u ovoj tranziciji, kažu analitičari u Ministarstvu unutarnjih poslova u Beču.

No, postoje činjenice koje su zabrinjavajuće, kažu stručnjaci: “.. sada dolaze drugi – nema više obitelji, a gotovo da nema žena. 95 posto tih migranata koji žele probiti granicu su mladi ljudi, gotovo svi naoružani noževima. Granični policajac je već izboden”.

Smatraju kako bi se proboj migranata u Velikoj Kladuši prema Europi trebao spriječiti jer ako se to ne učini, bit će to signal za odlazak više desetina tisuća migranata koji sa strane BiH već čekaju, prenosi Fenix.

Austrijski mediji pišu kako bi se u studenom baš na području graničnom prijelaza kod Velike Kladuše vježba granične zaštitne snage Frontexa.

Autor: Dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Rok za prijavu za izbore u Mostaru ističe danas u 16.00 sati

Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i neovisnih kandidata za učešće na Lokalnim izborima 2020. …