Nedjelja , listopad 20. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / LOŠO EKSKLUZIVNO! Imenovao krivce za smrt vojnika: Ovo je istina koju se nitko ne usudi reći!

LOŠO EKSKLUZIVNO! Imenovao krivce za smrt vojnika: Ovo je istina koju se nitko ne usudi reći!

Za sve one koji se bave geopolitikom i geostrategijom, današnji napad na pripadnike Hrvatskih oružanih snaga, koji se dogodio u Afganistanu, nije nikakvo iznenađenje. Ipak se naši vojnici nalaze u zonama visokog rizika, na teritoriju nestabilne zemlje, zemlje koja je krajem 20. stoljeća postala glavnim utočištem islamskih terorista. Ironično je da su naši ljudi poslani na krizna žarišta najveće razine, iako taj sukob na drugom dijelu svijeta, nema apsolutno nikakve veze s Hrvatskom. Prvi je put na naplatu došlo naše članstvo u NATO-savezu, koje je jednog hrvatskog vojnika stajalo života, a ostalu dvojicu ostavilo s teškim tjelesnim ozljedama.

Cijeli je slučaj za naš portal komentirao hrvatski vojni strateg, admiral u mirovini i bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Davor Domazet-Lošo. U ovome se trenu najveća odgovornost svaljuje na leđa ministra obrane Damira Krstičevića, ali kako kaže naš sugovornik, sadašnji je ministar najmanje odgovoran za ovo što se dogodilo. Fokus se treba prebaciti na sve one političare koji su prije deset godina u Hrvatskome saboru dignuli svoje ruke za odlazak hrvatskih vojnika u Afganistan, a da pritom nisu najbolje razumjeli geopolitičke i geostrateške okolnosti.

Sukobe u Afganistanu izazvale su Sjedinjene Američke Države. Službeno su Amerikanci na taj teren stigli zbog terorističkih prijetnji i pod krinkom uvođenja demokracije, ali su pokrenuli međuplemenske i frakcijske sukobe kojima nikad neće biti kraja. Ali kako kaže Davor Domazet-Lošo, nisu Amerikanci ondje zbog terorizma, razlozi njihove prisutnosti sasvim su drugačiji, a to je pozicioniranje u stožernoj točki Azije i kontrola nad proizvodnjom maka. Podsjećamo, na Afganistan otpada više od 90% svjetske proizvodnje maka, posljedično tome i heroina, i sasvim je jasno zašto su naši vojnici onamo poslani, oni u toj muslimanskoj zemlji doslovce “ginu kako bi obranili polja maka”. Domazet-Lošo objašnjava kako je danas proizvodnja maka posljedično veća, a potrošnja heroina kod mladih skočila je za 20%,  samo što se to u hrvatskim medijima ne zna, niti se želi znati.

Admiral upozorava kako hrvatska vojska nije dobila ništa time što ide u velika svjetska žarišta, pa isto tako ni druge zemlje, počevši od Poljske, Češke, Rumunjske, Bugarske ili danas-sutra Albanije ili Makedonije, kad postanu članicama NATO-saveza. “Oni imaju tehniku i tehnologiju, ali nemaju pješačkih snaga”, a kako kaže naš admiral “opće je poznato da Hrvati imaju najboljeg vojnika i najboljeg pješaka na svijetu, što je pokazao Domovinski rat, posebno operacija Oluja. Hrvatski vojnici, nažalost, ondje služe samo kao topovsko meso i ništa više“.

Admiral se osvrnuo i na naše odnose s Amerikancima, s kojima kako kaže, mi ne surađujemo, već im samo služimo, te im zamjera što nam nisu dopustili da kupimo izraelske zrakoplove F-16, kako bi Izrael postao strateški partner Hrvatskoj. “Kad smo htjeli kupiti avione, kako bismo mogli čuvati nebo Hrvatske i ostalih zemalja u okruženju, oni su nas zaustavili. Mi Amerikancima služimo, a pogledajte kako nam oni vraćaju, ne daju nam ni da imamo zrakoplove”. Domazet-Lošo je zaključio da je velika šteta što Hrvatska ignorira suradnju s ostalim velesilama poput Kine ili Rusije, već je samo poslušno naučena siljegati ramenima.

Danas su nastradale tri hrvatske obitelji i tko će platiti tu cijenu. Na pitanje što bi trebala učiniti hrvatska predsjednica, admiral kaže “ona bi trebala predložiti povlačenje hrvatskih snaga iz svih kriznih područja kao što je Afganistan ili kao što to sutra mogu postati Litva i Poljska. Ako ona to neće učiniti, jer imajmo na umu da je ona proizvod takve politike, onda će to, nadajmo se, učiniti budući hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Miroslav Škoro”. 

 

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HKD Napredak: Obavijest o kalendaru za 2020.

Bliži se Božić. Prvomučenik sv. Stjepan i 75. obljetnica od završetka Drugog svjetskog rata. Hrvatski …