Srijeda , srpanj 15. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Zdravlje / MANJAK VITAMINA! Ovi znakovi ukazuju na nedostatak vitamina B12

MANJAK VITAMINA! Ovi znakovi ukazuju na nedostatak vitamina B12

Bez vitamina B12, naše zdravlje pati, a primjetan je i gubitak energije.

Naime, taj vitamin igra ključnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata, proteina i masti u energiju. Nedostatak B12 vitamina povezan je s vegetarijanskom i veganskom prehranom jer namirnice koje ga sadrže nisu dio spomenutih načina prehrane. Drugi razlog je manjak želučane kiseline koja je neophodna za apsorpciju ovog vitamina.

Vitamin B12 pomaže pri stvaranju zaštitne opne koja omata živce, bez nje se živci lako mogu oštetiti te se stanjiti, a zbog toga se može javiti osjećaj kao da vas netko bode iglicama ili da ruke ne osjećate, pojasnila je to Sonya Angelone, glasnogovornica akademije za nutricionizam, piše Ordinacija.hr.

Jedan od simptoma je i anemija. Naime, tijelo počinje proizvoditi nezrela crvena krvna zrnca koja ne mogu prenositi kisik kroz tijelo, a zbog nedostatka kisika osjećate se loše. Kada vam koža ostane bez zdravog sjaja, moguće je da patite od nedostatka ovog vitamina. Posljedica je to već spomenutog nedostatka kisika u tijelu.

Jedna je analiza, provedena u 27 centara za proučavanje diljem Amerike, pokazala kako je razina vitamina B12 jako niska kod osobe s dijabetesom tip2. Serotonin je neurotransmiter zbog kojeg i mozak i raspoloženje, a znanstvenici vjeruju kako deficit serotonina može voditi i do depresije.

Kako vitamin B12 blisko surađuje s metaboličkim procesima u mozgu, manjak može dovesti do gubitaka pamćenja pa čak i demencije, posebno kod starijih osoba.

Namirnice bogate vitaminom B12

Piletina i goveđa jetra posebno su bogati vitaminom B12. Ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, omlet sa sirom ili čaša mlijeka nekoliko puta tjedno podići će razinu vitamina B12 u vašem organizmu.

Autor:Dnevno.hr
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA SNIŽAVANJE ŠEĆERA U KRVI: Evo u čemu je tajna

Dijabetes je takozvani “tihi ubojica” jer njegove simptome nerijetko podrazumijevamo pod to da nije riječ ni …