Petak , rujan 25. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Manolić tvrdi: U slučaju ratne opasnosti, HDZ-ovci bježe kroz tajne tunele?

Manolić tvrdi: U slučaju ratne opasnosti, HDZ-ovci bježe kroz tajne tunele?

Posljednjih su se mjeseci jako udebljali. Pravo pitanje vjerojatno nije znaju li za tunele (ako postoje), nego mogu li u njih još stati?

U drugoj knjizi svojih sjećanja „Špijuni i Domovina“, Josip Manolić u šestom poglavlju koje govori o pripremama za obranu iznosi zanimljive detalje o adresi na kojoj se nalazi nacionalna središnjica HDZ-a.

„U zgradu koja je danas nacionalna središnjica HDZ-a, na Trgu žrtava fašizma broj 6, prvi sam put ušao prije više od sedam desetljeća. Ni u najluđim snovima nisam mogao slutiti da će jednoga dana na njezinu pročelju stajati ploča s nazivom najveće postkomunističke stranke u samostalnoj i višestranačkoj Hrvatskoj. Tada, 1945., zalazio sam u isti „haustor“ jer je vodio u radni prostor Steve Krajačića, šefa Ozne za Hrvatsku, krcat dosjeima klasnih i narodnih izdajnika iz protekloga Drugoga svjetskoga rata koje je Stevo prenio u svoj novi ured. Tijekom 20-og stoljeća lokacija je često mijenjala ime, prema ukusima raznih država i režima koji su marširali Zagrebom: Trg N, Trg Petra I. Karađorđevića, Trg III pa preobrazbom Meštrovićeva paviljona u džamiju-Trg Kulina bana. No, bez obzira na službena preimenovanja, od osnivanja Kraljevine Jugoslavije na trgu su žilavo preživljavale različite političke policije. U memoarima najstarijih zagrebačkih komunista iz 1930.-ih godina često se spominju torture na Trgu N, gdje su Karađorđevićevi žandari saslušavali unutarnje neprijatelje monarhije. Proglašenjem NDH lokacija nije izgubila na zloglasnosti, jer je nešto od istražno-kaznenih kapaciteta preuzeo ustaša Eugen Dido Kvaternik, šef tajnoga UNS-a”.

Tuđman je odabrao prostor

Odabir ove lokacije za nacionalnu središnjicu HDZ-a Manolić pripisuje pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu.

„Sam Tuđman saznao je za prazan poslovni prostor na drugom katu zgrade na kućnom broju 6 Trga žrtava fašizma…. Pokušao sam Tuđmana uvjeriti da Trg žrtava fašizma 6, iznad podrumskih ćelija, nije najprikladnija adresa za HDZ-ovu središnjicu. Nije se dao pokolebati. Nakon pobjede na izborima 1990. nestrpljivo je inzistirao da se stranački prostor na drugom katu proširi iseljavanjem susjeda kojima ćemo, dakako, isplatiti odgovarajuće naknade”.

Kao i u ranijim poglavljima i to u obje knjige političko-špijunske autobiografije, Manolić ponovno svu odgovornost za važne ili manje bitne političke odluke prebacuje na pokojnog predsjednika Tuđmana. Njegova gotovo patološka opsjednutost Tuđmanom ponajviše svjedoči o njegovim moralnim vrijednostima, ali karakter i životno (ne)djelo Josipa Manolića nisu tema ovog teksta.

Naime, u spomenutom poglavlju, kao jedan od mogućih razloga odabira Trga žrtava fašizma 6 za adresu nacionalne središnjice HDZ-a naveo je i podzemne tunele za evakuaciju. Manolić tako piše:

“Ne znam što je presudilo u njegovu izboru zgrade: spoznaja o bliskom susjedstvu nekadašnjega Dide Kvaternika ili ured Steve Krajačića. Možda i treće; sustav podzemnih tunela koji je zgodno rješenje za evakuaciju HDZ-ovih prvaka u slučaju ratne opasnosti”.

Riječima Josipa Manolića ne moramo i ne trebamo vjerovati, ali za razliku od njegovih zamršenijih udbaških konstrukcija, ova je tvrdnja lako povjerljiva. Na Dan neovisnosti Hrvatski je sabor otvorio vrata građanima i pustio ih da malo prošeću dvoranom i saborskim hodnicima. Ako tuneli ne postoje, onda bi drugu Manoliću trebalo pronaći adekvatnu terapiju, ili njegove literarne uratke voditi pod žanrom znanstvene fantastike. Ali, što ako stari govori istinu? U to se možemo uvjeriti samo ako HDZ otvori svoja vrata građanima. Nije valjda da nešto skrivaju?

U slučaju da uistinu postoje, famozni tuneli mogli bi se pokazati izuzetno korisnima za HDZ-ove prvake, samo ne u situaciji ratne, već narodne opasnosti. Naime, iz ruske Sberbank jasno su poručili kako je Hrvatska, a ne Agrokor, postala njihov dužnik. Plenković se na njihove prozivke može izmotavati neko vrijeme, ali ostaje činjenica da je Vlada stvarno nacionalizirala Agrokor, a samim time preuzela i sve njegove dugove. Spinovi HDZ-u neće pomoći, a kada te milijarde eura dođu na naplatu, narod bi mogao podivljati i pojaviti se pred vratima HDZ-a. Zato bi dečki iz HDZ-a trebali pripaziti na prehranu. Posljednjih su se mjeseci jako udebljali. Pravo pitanje vjerojatno nije znaju li za tunele (ako postoje), nego mogu li u njih još stati?

 

Autor: Marin Vlahović
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Veliki odaziv roditelja koji su potpisali izjavu o odgovornosti za svoje dijete

Završena je dvodnevna akcija u HNŽ-u i ZHŽ-u (23. i 24.rujna), potpisivanja izjava o odgovornosti …