Srijeda , rujan 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Mercator analizirao tržište uoči ulaska u BiH, čeka ih jaka domaća konkurencija

Mercator analizirao tržište uoči ulaska u BiH, čeka ih jaka domaća konkurencija

Vačanje trgovačkog lanca “Bingo” iz Tuzle, ali i uspon FIS-a Vitez, Robota Sarajevo i Tropica Banja Luka, prema ocjenama slovenskih ekonomista, nije dobar preduvjet za Mercator koji najavljuje ponovno preuzimanje svoje trgovačke mreže u BiH iz vlasništva Konzuma.

Povratak Mercatora na tržište BiH, prema ocjenama slovenskih medija, ima rizike, a pokušaj oporavka Agrokora u roku od godinu dana je upitan. Vodeći slovenski dnevnik “Delo” piše kako povratak Mercatora u BiH neće biti lagan i predstavlja rizičnu operaciju jer se stanje na bh. tržištu posljednjih godina promijenilo, konkurencija je jača, pa će biti potrebno dosta uložiti u ponovno reklamiranje nekad popularnog Mercatora. Pozivajući se na analize slovenskih i bh. ekonomskih analitičara,

“Delo” piše kako bi povratak Mercatora u BiH jako omela moguća otpuštanja radnika ili kašnjenja s plaćanjem. “Mercator ocjenjuje kako se poslovni rizici operacije (preuzimanja Konzumove mreže u BiH i financijskih obveza) mogu kontrolirati”, odgovor je koji je u priopćenju “Delu” u vezi s tim dala nova Mercatorova Uprava. Ipak, Uprava Mercatora svoj uspjeh na tržištu BiH veže uz ranija iskustva, snagu brenda, neutralnost, dobru suradnju s regionalnim dobavljačima, a dodaju da je ponovno širenje Mercatora na to tržište i u interesu slovenskih dobavljača.

Nedavno je portal Capital analizirao poslovanje vodećih trgovačkih lanaca u BiH u 2016. godini, gdje službeni podaci pokazuju kako je najprofitabilniji trgovački lanaca u BiH bio tuzlanski Bingo s profitom od 67 milijuna KM. Isti izvor napominje kako je respektabilan profit od čak 33,3 milijuna KM ostvario je i FIS iz Viteza, a potom s manjom, ali ipak milijunskom dobiti slijede ga Robot (7,3 milijuna KM) i banjolučka Tropic maloprodaja (3,37 milijuna KM). Maloprodajni sektor nastavio je rast prošle godine zahvaljujući solidnim ekonomskim kretanjima, rastu posjeta BiH i tehnološkom napretku.

abcportal.info

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Razotkrivanje Moderne – mRNA cjepiva kao intervencija u ljudski genom?

mRNA je nova metoda izrade cjepiva koju neki nazivaju eksperimentalnom, a neki revolucionarnom. Revolucionarna zbog …