Utorak , prosinac 1. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Merkel promijenila ploču: ‘Izbjeglice više nisu dobrodošle u Njemačku’

Merkel promijenila ploču: ‘Izbjeglice više nisu dobrodošle u Njemačku’

‘Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da broj izbjeglica ostane konstantno nizak. Situacija iz 2015. se na smije ponoviti’, stoji u nacrtu predizbornog programa

Kršćansko-demokratska unija (CDU) jasno će se profilirati u predizbornoj kampanji kao stranka koja se protivi daljnjem priljevu izbjeglica te se na taj način jasno distancirati od politike dobrodošlice koju je od 2015. zastupala kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel, javlja tjednik Der Spiegel.

“Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da broj izbjeglica ostane konstantno nizak. Situacija iz 2015. se na smije ponoviti”, stoji u nacrtu predizbornog programa čije je dijelove u subotu objavio tjednik Der Spiegel.

U programskom tekstu pod nazivom “Živjeti slobodno i sigurno u Njemačkoj” CDU-ovi stručnjaci za unutarnjo-politička pitanja se zalažu za stroge smjernice u odnosu prema izbjeglicama.

“Spajanje obitelji za osobe sa supsidijarnim zaštitnim statusom bi trebalo biti onemogućeno i poslije roka u ožujku 2018.”, stoji u programu. Supsidijarna zaštita se dodjeljuje osobama koje ne ispunjavaju uvjet za status izbjeglica i koje mogu biti vraćene u zemlju porijekla čim prestanu razlozi njihovog dolaska u Njemačku. Ova mjera se u pravilu odnosi na izbjeglice iz Sirije.

U programu se također traži stroži odnos prema podnositeljima zahtjeva za azilom koji skrivajući svoj pravi identitet odugovlače postupak provjere zahtjeva a time i boravak u Njemačkoj.

Istodobno se traže kaznene mjere za savezne zemlje koje dovoljno učinkovito ne protjeruju osobe kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom i koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj. Pritom se uglavnom misli na savezne zemlje u kojima su na vlasti neke od stranaka lijeve orijentacije poput Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih ili Ljevice.

Protiv zemalja koje budu odbijale primiti svoje državljane kojima je odbijen azil u Njemačkoj, CDU također traži “oštre mjere”, prije svega u obliku smanjivanja pomoći zemljama u razvoju.

CDU se, između ostalog i zbog svog partnera, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), pokušava već dulje vrijeme distancirati od politike iz druge polovice 2015. kada je gotovo milijun izbjeglica nekontrolirano ušlo u Njemačku. U tom kontekstu je i sama kancelarka Angela Merkel, koja i ove godina nastupa kao kandidatkinja demokršćana na izborima za Bundestag u rujnu, ustvrdila kako se situacija iz 2015. “više ne smije ponoviti”

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

PETERNEL DAO NOVO IME ‘HRVATSKO-SRPSKOJ TRGOVAČKOJ KOALICIJI’: “To je Plenkovićeva ‘koalicija bratstva i jedinstva’!“

Mjere koje je u petak predstavio Andrej Plenković, izraz su njegove panike i straha – …