Subota , kolovoz 15. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Migranti su europski problem koji je prepušten balkanskim zemljama

Migranti su europski problem koji je prepušten balkanskim zemljama

Dok iz BiH pristižu vijesti o masovnim tučnjavama migranata, ozljeđivanju i čestim smrtnim ishodima ovih sukoba, nepoštovanju policije itd, iz Guardiana ponovno pišu o brutalnosti hrvatske policije te vaćanju ilegalnim migranata na područje BiH odakle su se i prokrijumčarili na hrvatsko tlo.

Iz MUP-a Hrvatske ponovno demantiraju bilo kakve informacije o brutlanosti hrvatske policije.Potpuno je jasno da turski predsjednik Erdogan puštanjem ovih nesretnika ucjenjuje EU, dok sami nelegalni migranti smatraju da mogu putovati bez ikakvih identifikacijskih isprava, tražeći krijumčare ljudi, plaćajući im za ilegalni prijelaz državne granice, dok istodobno i u njihovim redovima često izbijaju sukobi koji nerijetko završavaju kobno. Bihać, kao grad blizu granice sa susjednom Republikom Hrvatskom podnosi jedan od najtežih tereta kada su u pitanju ilegalni migranti, a tamošnje stanovništvo već niz mjeseci živi u napetosti.

EU ne želi migrante u svojim zemljama, a istodobno Bosni i Hercegovini, zemlji koja nosi vrlo težak teret migrantske krize, a i sama je u ekonomskoj krizi,  drže se lekcije o humanosti.

Također, bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić bio je posvećen snažnijem rješavanju migrantske krize te je čak i govorio o zatvaranju granica te vraćanju migranta u njihove matične zemlje, no u tome nije imao potporukoalicijskih partnera kao ni članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića te je na ministarsku dužnost podnio ostavku.

Laž o hrvatskoj policiji i nestaloj djevojčici i koja je obišla svijet

Migranti za inozemne medije često tvrde da ih maltretira hrvatska poilcija, što je više nego ozbiljan povod za hitno i temeljitu provjeru ovih navoda, ali i sankcioniranje eventualnih počinitelja zbog sramoženja digniteta hrvatske policije. Međutim, podsjetimo i na slučaj iz rujna 2018. godine, na potresni apel Sirijca koji je tražio svoju petogodišnju kćer i izazvao veliku pažnju javnosti. Sirijac je tvrdio da ga je hrvatska policija razdvojila od kćeri te mu razbila mobitel, dok policija opovrgava njegovu priču.

Sirijac je na društvenim mrežama objavio apel i zatražio pomoć u potrazi za svojom petogodišnjom kćeri, od koje je razdvojen još 12. rujna. Tvrdio je da ga je hrvatska policija odvela i razbila mu mobitel te je potom deportiran u BiH. Međutim, ispostavilo se da je Sirijac o svemu lagao.

Ovaj sirijski državljanin osumnjičen je za kazneno djelo lažne uzbune. Riječ je o migrantu koji je tvrdio kako je s petogodišnjom kćerkom prešao hrvatsku granicu te kako ga je kod Plitvičkih jezera policija odvojila od nje te joj se od tada gubi svaki trag. Istragom hrvatske policije, policija više država članica Interpola i Europola utvrđeno je da dijete uopće nije postojalo, tj. da je Sirijac lagao da je putovao sa djevojčicom.

EU će poslati službene nadzornike na hrvatsku granicu

Europska komisija namjerava poslati službene nadzornike na hrvatsku granicu, nakon najnovijih optužbi za mučenje migranata i tražitelja azila, piše jutros EUobserver. Istodobno, britanski Guardian objavio je veliki članak naslovljen ‘EU ‘zataškala’ propust Hrvatske u zaštiti migranata od policijske brutalnosti’, uz niz konkretnih optužbi na račun hrvatske Vlade o trošenju sredstava iz EU fondova namijenjenih jačanju granične kontrole, prenosi N1.

Razgovarajući s novinarima u petak, glasnogovornik Komisije naveo je da je misija nadzora granice planirana kako bi ‘osigurala da aktivnosti graničara ostanu potpuno usuglašene s poštivanjem temeljenih prava’, piše EUobserver.

Dužnosnici Europske unije optuženi su za ‘nečuveno zataškavanje’ dokaza o neuspjehu hrvatske Vlade u nadzoru policije, višekratno optužene za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje migranata na svojim granicama, piše Guardian.

Guardian je dobio na uvid internu e-mail prepisku Europske komisije, koja otkriva da su se dužnosnici u Bruxellesu u strahu od mogućih posljedica odlučili ne razotkriti u potpunosti nedostatak posvećenosti Hrvatske mehanizmu nadzora financiranom europskim novcem.

Prije nego je poslao odgovor na upit jednog dugogodišnjeg europarlamentarca u siječnju, jedan je dužnosnik Komisije upozorio kolegu da će propust hrvatske Vlade u korištenju sredstava za graničnu policiju ‘zasigurno biti viđeno kao ‘skandal”.

Nadzor ponašanja graničnih policajaca bio je uvjet propisan u sklopu veće financijske potpore Hrvatskoj iz EU fondova. Postoje brojne optužbe da hrvatska policija nasilno vraća migrante i izbjeglice na granici s Bosnom, uključujući i incident u kojem je jedan migrant ustrijeljen.

Odgovarajući na optužbe za zataškavanje, glasnogovornik Europske komisije rekao je Guardianu da ono što je poznato nije preneseno europarlamentarcima jer se vjeruje da su informacije ‘nepotpune’, prenosi tportal.

Jedan od uvjeta za dodjelu 6,8 milijuna eura za jačanje hrvatskih granica bila je i uspostava nadzornog mehanizma za osiguravanje humanog postupanja prema migrantima. Taj mehanizam trebao je poslužiti kao osigurač da su ‘sve mjere na vanjskim granicama EU_a proporcionalne i potpuno usklađene s temeljenim pravima i EU zakonima o azilu’, kako je navodila Europska komisija.

‘Hrvatski ministri tvrdili su prošle godine da su sredstva dodijeljena UNHCR-u i Hrvatskom pravnom centru kako bi uspostavili nadzorni mehanizam. Obje organizacije poriču da su primile taj novac’, piše Guardian.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je komentirao prozivke o navodnoj policijskoj brutalnosti prema migrantima na granici, izvijestila je Hina.

“Ja sam u posljednje vrijeme u nekoliko javnih istupa vrlo odlučno kazao da hrvatska policija ne postupa brutalno prema bilo kome. Hrvatska policija čuva hrvatsku granicu, sprječava ilegalne ulaske”, istaknuo je ministar.

Dodao je kako oni koji plasiraju takve navode, uključujući “onaj gdje su navodno hrvatski policajci migrantima crtali crvene križeve na tjemenu i to na prvi dan Ramazana”, ne misle dobro ni migrantima niti Republici Hrvatskoj.

“U svakom slučaju, naša poruka je da ćemo poštivati zakone, da ćemo poštivat nacionalno zakonodavstvo, europsko zakonodavstvo i nikad nas nitko neće spriječiti da štitimo hrvatsku granicu od ilegalnih prijelaza, bez obzira odakle svi ti pritisci mogli dolaziti”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Frontex: Nagli skok ilegalnih migranata, sad je top-ruta tapadni Balkan

Agencija Europske unije koja čuva granice 27 država ovog bloka upozorila je na nagli skok ilegalnih migranata. U svibnju je ubilježeno oko 4.300 neovlaštenih prelazaka granice, što je skoro dvostruko više u odnosu na mjesec ranije.

Frontex ističe da je travanj bio mjesec s najmanje ilegalnih prelazaka. Objašnjenje je nađeno u mjerama država koje su uvedene s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.

Ukupno, za prvih pet mjeseci ove godine registrirano je oko 31.600 ilegalnih migranata koji su ušli u EU. To je za šest posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

No, Frontex upozorava da je vidljiv trend gomilanja migranata i da je posebno za njih atraktivna „balkanska ruta”. Dok na pravcu od Turske prema Grčkoj, te Maroka k Španjolskoj, kao i od Tunisa, preko Malte k Italiji sve više pada broj pokušaja prelaska, zapadni Balkan za migrante postaje najzanimljivija ruta.

Kako ističu iz Frontex.a, više od 50 posto migranata odličilo se na pokušaj ulaska u EU preko zapadnog Balkana, što je drastičan skok u odnosu na raniji period.

(Republikainfo.com/R.B.)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Ljubiću, tko će koga, ako neće svoj svoga!

Nakon obilježavanja Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu rasplamsao se medijski rat na hrvatskoj desnici. Više …